Ciasto:
• 100 g masła
• 300 g cukru
• 4 jajka (białka i żółtka osobno)
• 125 g mąki
• 1 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100g płatków migdałowych
Krem śmietanowy:
• 1 l śmietany kremówki
• 3 śmietan-fixy
• 1 cukier wanilinowy
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Ponadto:
• 1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Masło i 100 g cukru utrzeć, dodać żółtka, na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części i umieścić w dwóch blaszkach tej samej wielkości.
Białka ubić z 200 g cukru. Masę z białek wyłożyć na placki i posypać płatkami migdałów. Piec w temp. 170 oC przez ok. 30 min (aż się zrumienią). Przestudzić.
Na jeden placek wyłożyć pokrojone owoce i śmietanę wcześniej ubitą ze śmietan-fixami i cukrem wanilinowym. Przykryć drugim plackiem.