Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Wiosenne śniadania

Pomysły na pożywne i lekkie posiłki z wielkanocnymi tradycjami w tle.

Niedziela Ogólnopolska 13/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Podpłomyki

SKŁADNIKI :
*100 g mąki orkiszowej chlebowej typu 750
*100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej typu 1850
*110 ml wody
*1 łyżeczka oliwy
PESTO:
*pęczek cebulki dymki
*pęczek natki pietruszki
*1 łyżka soku z cytryny
*1 łyżka pestek słonecznika
*4 łyżki oliwy z oliwek
*sól i pieprz do smaku
DODATKI:
*200 g koziego twarogu
*4 rzodkiewki
*garść kiełków zielonego groszku
*garść młodych listków buraka

Wykonanie:
1. Mąki i sól wymieszaj, powoli dodawaj wodę i oliwę i zagniataj, aż powstanie elastyczne ciasto; w razie potrzeby podsyp mąką. Podziel ciasto na cztery części, każdą rozwałkuj na cienkie placuszki. Rozgrzej mocno patelnię bez tłuszczu i opiecz placki z każdej strony, aż powstaną na nich pęcherze i placki się przyrumienią – możesz dodatkowo zrumienić je nad ogniem.
2. Przygotuj pesto z posiekanych dymki i pietruszki, soku z cytryny, pestek słonecznika i oliwy. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na każdym podpłomyku ułóż porcję serka i pesto, udekoruj je wiosennie pokrojoną w plasterki rzodkiewką, kiełkami groszku i listkami buraka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem chrzanowy z białą kiełbasą

SKŁADNIKI :
*1,5 l wody
*0,5 kg białej kiełbasy
*200 g boczku
*1 cebula
*3 ząbki czosnku
*3-4 liście laurowe
*6 ziaren ziela angielskiego
*6 ziaren pieprzu ziarnistego
*3-4 duże ziemniaki
*200 g świeżego tartego chrzanu
*sól do smaku
*pieprz czarny świeżo mielony do smaku
*2-3 łyżki śmietany 36%
*szczypta gałki muszkatołowej
DO PODANIA
*1/2 szklanki oliwy
*kilka listków bazylii
*2 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:
1. W dość dużym garnku zagotuj wodę. Włóż do niej białą kiełbasę i boczek, cebulę pokrojoną w ćwiartki, zgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Gotuj ok. 30 min. Wyjmij cebulę, boczek i kiełbasę. Cały wywar przecedź przez sito.
2. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź je i rozgnieć, połącz z wywarem, dodaj cebulę z wywaru i zmiksuj na jednolity krem.
3. Świeży chrzan zetrzyj i przelej na sicie wrzątkiem. Dodaj do całości i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min. Dopraw solą i świeżym pieprzem. Dodaj śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem, używając blendera. Dodaj gałkę muszkatołową.
4. Oliwę zmiksuj z listkami bazylii i pietruszki oraz odrobiną drobno mielonego pieprzu – tak przygotowana nabierze zielonego koloru. Najlepiej, by odstała kilka godzin. Następnie przecedź ją przez gazę. Chrzanową zupę krem podawaj na talerzu z kilkoma plasterkami białej kiełbasy udekorowaną oliwą z pietruszką i bazylią.

Reklama

Ciasto á la jajka sadzone

SKŁADNIKI:
*3 jajka
*145 g ksylitolu/ drobnego cukru
*150 g świeżego szpinaku
*140 g oleju kokosowego
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*250 g mąki pszennej tortowej
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SERO WA:
*200 ml wody
*75 g przezroczystej galaretki
*400 ml śmietany 36%
*pół szklanki cukru pudru
DODATKO WO:
*480 g brzoskwini w syropie
*75 g przezroczystej galaretki

Wykonanie:
1. Do naczynia blendera włóż jajka, szpinak, rozpuszczony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zblenduj na gładką masę.
2. Do masy dodaj przesianą przez sitko o drobnych oczkach mąkę. Ciasto ponownie wymieszaj.
3. Gotowe ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30 min (do momentu suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe ciasto wystudź.
4. Do miski wlej 200 ml zagotowanej wody i wsyp jedną galaretkę. Rozpuszczoną w wodzie galaretkę delikatnie wystudź.
5. Połącz mascarpone z cukrem pudrem i śmietaną na gładką masę.
6. Stopniowo wlewaj do niej tężejącą galaretkę i delikatnie mieszaj, aby się połączyły.
7. Masę serową przelej na wystudzone ciasto szpinakowe, wyrównaj ją i ułóż na niej połówki brzoskwiń, środkiem do dołu. Gotowe ciasto schłódź w lodówce, aż masa zacznie tężeć.
8. W tym czasie przygotuj drugą przeźroczystą galaretkę. Rozpuść ją w 800 ml gorącej wody, wystudź i letnią, jeszcze zanim stężeje, wylej na schłodzone ciasto.
9. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, do zupełnego stężenia galaretki. Podawaj pokrojone na kawałki, tak aby na każdym było „żółtko” z brzoskwini.

2024-03-26 12:47

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Brownie z cukinią

SKŁADNIKI:
1,5 średniej cukinii
7 łyżek roztopionego masła
1 jajko
1/2 szklanki ksylitolu lub erytrolu
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki kakao
2 paski gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% kakao)
Polewa:
3-4 paski gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% kakao)

CZYTAJ DALEJ

Pogrzeb ks. Jerzego Witka SBD

2024-05-07 16:42

ks. Łukasz Romańczuk

Msza św. pogrzebowa ks. Jerzego Witka SDB

Msza św. pogrzebowa ks. Jerzego Witka SDB

Rodzina Salezjańska pożegnała ks. Jerzego Witka SDB. Na Mszy świętej modliło się ponad 100 księży, wspólnoty neokatechumenalne oraz wierni świeccy dziękujący za posługę tego kapłana.

Msza święta pogrzebowej sprawowana była w kościele pw. Chrystusa Króla we Wrocławiu. Przewodniczył jej ks. Piotr Lorek, wikariusz Inspektora Prowincji Wrocławskiej, a homilię wygłosił ks. Bolesław Kaźmierczak, proboszcz parafii św. Jana Bosko w Poznaniu. Podczas Eucharystii czytana była Ewangelia ukazująca uczniów idących z Jerozolimy do Emaus, którzy w drodze spotkali Jezusa. Do tych słów nawiązał także ks. Kaźmierczak podkreślając, że uczniowie pełnili ważną misję w przekazaniu prawdy o zmartwychwstaniu. Kaznodzieja nawiązał także do osoby zmarłego kapłana. - W naszych sercach jest wiele wspomnień po nieżyjącym już ks. Jerzy, który posługiwał tutaj przez wiele lat. Wspominamy jego piękną pracę w Lubinie, w Twardogórze, posługę pośród młodzieży i studentów w kościele pw. św. Michała Archanioła we Wrocławiu. Organizował koncerty, na które przychodzili ludzie. Będąc proboszczem u św. Michała Archanioła zapoznał się z życiem św. Teresy Benedykty od Krzyża. Bardzo się zaangażował i to on przyczynił się do tego, że powstała kaplica Edyty Stein w kościele na Ołbinie – zaznaczył ks. Kaźmierczak dodając: - Ksiądz Jerzy założył Towarzystwo im. Edyty Stein. Zabiegał o to, aby dom Edyty Stein przy ul. Nowowiejskiej był otwartym miejscem spotkań. Organizował tam wykłady.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 8.): Wszystko moje

2024-05-07 20:53

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat.prasowy

Co zrobił Jan, kiedy Jezus dał mu Maryję za matkę? Czy naprawdę po prostu „wziął Ją do siebie”? I co to właściwie oznacza dla nas samych? Zapraszamy na ósmy odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o tym, że Maryi wcale nie zaprasza się tylko do domu.

ZOBACZ CAŁY #PODCASTUMAJONY

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję