gęś sprawiona
20 dag suszonych jabłek
20 dag suszonych śliwek
20 dag suszonych gruszek
3 ząbki czosnku
kieliszek rumu
1 łyżka masła
1 łyżka tymianku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Wykonanie:
Gęś umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem w środku, na zewnątrz dodatkowo zmiażdżonym czosnkiem z ziołami. Odstawić na godzinę. Suszone owoce zalać rumem, odstawić na 30 min. Gęś nafaszerować owocami, posmarować stopionym masłem, przykryć folią aluminiową. Piec 2,5 godz. w temperaturze 180oC. W trakcie pieczenia gęś obracać. Podawać z ziemniakami i czerwoną kapustą.
Jeszcze na początku wieku w święta Bożego Narodzenia na polskich stołach królowała pieczona gęś. Do dziś tradycja ta przetrwała u polskich rodzin mieszkających w Niemczech. Co ciekawe, za najlepsze w całych Niemczech uważane są gęsi z Polski. Ruch Slow Food, promujący dobrą żywność, stara się przekonywać Polaków do powrotu do starych tradycji. Zwraca też uwagę restauratorów na wyjątkowość polskiej gęsiny. Powyżej - jedna z propozycji przyrządzenia gęsi.
Wielki Post to czas modlitwy, postu i jałmużny. To wiemy, prawda? Jednak te 40 dni to również czas duchowej przemiany, pogłębienia swojej wiary, a może nawet… powrotu do jej podstaw? Dziś odpowiedź na pytanie - czy należy oddawać cześć relikwiom?
Czy wiesz, co wyznajesz? Czy wiesz, w co wierzysz? Zastanawiałeś się kiedyś nad tym? Jeśli nie, zostań z nami. Jeśli tak, tym bardziej zachęcamy do tego duchowego powrotu do podstaw z portalem niedziela.pl. Przewodnikiem będzie nam Katechizm Kościoła Katolickiego oraz Youcat – katechizm Kościoła katolickiego dla młodych.
W piątek 11 kwietnia Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach zamówiło dla podopiecznych Dzieła Pomocy św. Ojca Pio 150 porcji zupy jarzynowej oraz pieczywo.
Przez cały Wielki Post w ramach jałmużny wielkopostnej ludzie składają środki na Fundusz Miłosierdzia, z którego finansowane są posiłki dla osób bezdomnych i ubogich. - Wiele osób, chcąc dobrze przeżyć Wielki Post, nie tylko modli się, pości, ale także składa jałmużnę. Dzięki tym środkom udało się nam zakupić w ramach akcji „Zupa od św. Siostry Faustyny” ciepły posiłek dla podopiecznych, którzy korzystają z pomocy Dzieła Pomocy św. Ojca Pio. To nasz dar serca w tym szczególnym czasie – mówi Małgorzata Pabis, rzecznik prasowy Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.