Kwaśnica to regionalne danie góralskie, serwowane zarówno w schroniskach, jak i w karczmach pod Giewontem. Przypomina trochę tradycyjny kapuśniak, choć niektórzy twierdzą, że jest od niego smaczniejsza. Aby uzyskać jej właściwy smak, trzeba koniecznie ugotować ją na wędzonych żeberkach. Kwaśnica jest zupą bardzo treściwą i sycącą. Doskonałą na chłodne dni.
Składniki:
• 70 dag wędzonych żeberek
• ½ kg kiszonej kapusty
• kilka plastrów wędzonego boczku
• warzywa: cebula, duża marchew, kilka ziemniaków
• przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużego garnka i zalać 2 l wody. Gotować ok. 20 min, aż żeberka będą miękkie. Dodać odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną, marchew, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować godzinę lub dłużej, aż kapusta będzie miękka. Pokrojony w plasterki boczek wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i wszystko razem podsmażyć. Dodać do zupy i gotować jeszcze kilkanaście minut. W oddzielnym garnku ugotować w osolonym wrzątku obrane i pokrojone ziemniaki. Kiedy będą miękkie (ok. 15 min), odcedzić i dodać do zupy. Wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu