Składniki:
• duża główka kapusty
• 20 dag ryżu
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 75 dag mielonego mięsa wieprzowego
• 2 cebule
• 2 kostki bulionu
• przyprawy: sól, pieprz
Sos:
• 750 ml wody
• 10 dag masła
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżki pasty pomidorowej lub keczupu
Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko, wymieszać z mięsem, dodać podduszoną cebulę, połowę z porcji ozpuszczonego bulionu, wymieszać. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zimną wodą z bulionem, dodać pastę pomidorową, zagotować. Z kapusty wykroić głąb i obgotować ją w osolonej wodzie. Na liście nałożyć farsz mięsny, ściśle zwinąć. Dno rondla wyłożyć liśćmi kapusty, ułożyć na nich gołąbki, zalać sosem. Dusić ok. półtorej godziny.