Reklama

Z zakonnej kuchni

Pasztet z selera

Pasztet bez mięsa – czy to możliwe? Możliwe, a do tego bardzo dobre! Pasztetu z selera nie sposób odróżnić od tradycyjnego. Autorką przepisu jest p. Monika Sitko z Drohiczyna.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
• 2 duże selery
• 1 szklanka wody
• 2 kostki grzybowe
• 2 duże cebule
• 25 dag pieczarek
• 20 dag masła
• 3 ząbki czosnku
• 1 szklanka bułki tartej
• 5 jajek
• przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

WYKONANIE:
Selery obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, dodać szklankę wody oraz kostki grzybowe i ugotować do miękkości. Pieczarki i cebule pokroić i zeszklić na maśle. Selery, cebule i pieczarki przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i resztę masła. Przyprawić według uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (Można dodać posiekaną natkę pietruszki). Wbić jajka i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170oC ok. 45 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2015-11-25 08:59

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kaszanka z boczkiem

Grillowanie jest wspaniałym pomysłem na spędzanie wolnego czasu na wolnym powietrzu, w gronie rodziny i przyjaciół. W przyjemnej atmosferze towarzyskich spotkań można przygotowywać różne potrawy. Posiłek przyrządzony na grillu wcale nie musi być jednorodny. Poprosiliśmy ks. Pawła Rozpiątkowskiego, który latem przyjmuje gości w ogrodzie, by podzielił się z naszymi Czytelnikami swoimi ulubionymi i sprawdzonymi przepisami na dania z grilla.

CZYTAJ DALEJ

„Przysięga Ireny”. Zmieniaj świat swoją odwagą!

2024-04-19 08:14

[ TEMATY ]

film

Mat.prasowy

To prawdziwa historia oparta na faktach z życia Ireny Gut-Opdyke, która z narażeniem życia ratowała Żydów ukrywających się po likwidacji getta. To przejmująca opowieść o zachowaniu człowieczeństwa w nieludzkich czasach II wojny światowej.

Premiera w polskich i amerykańskich kinach już 19 kwietnia.

CZYTAJ DALEJ

Turniej WTA w Stuttgarcie - awans Świątek do półfinału

2024-04-19 20:00

[ TEMATY ]

tenis

Iga Świątek

Turniej WTA

PAP/RONALD WITTEK

Iga Świątek świętuje zwycięstwo w ćwierćfinałowym meczu z Emmą Raducanu

Iga Świątek świętuje zwycięstwo w ćwierćfinałowym meczu z Emmą Raducanu

Liderka światowego rankingu tenisistek Iga Świątek pokonała Brytyjkę Emmę Raducanu 7:6 (7-2), 6:3 i awansowała do półfinału halowego turnieju WTA 500 na kortach ziemnych w Stuttgarcie. Jej kolejną rywalką będzie Jelena Rybakina z Kazachstanu.

Świątek, która była najlepsza w Stuttgarcie w dwóch ostatnich latach, wygrała tu 10. mecz z rzędu i pewnie zmierza po trzeci samochód Porsche przyznawany triumfatorce.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję