Reklama

Z zakonnej kuchni

Ciasto cynamonowe

Prosty sposób na ciasto o wyjątkowym smaku i zapachu cynamonu na popołudniowy deser. Do aromatycznego ciasta – jak do każdego ciasta z cynamonem w składzie – pasuje herbata z korzennymi przyprawami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 35 dag mąki pszennej (lub razowej)

• szczypta soli

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 łyżka proszku do pieczenia

Reklama

• 1 łyżka mielonego cynamonu

• 15 dag masła

• 12,5 dag brązowego cukru

• 15 dag rodzynek

• skórka starta z 1 pomarańczy

• 5-6 łyżek soku pomarańczowego

• 6 łyżek mleka

• 2 jajka

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek i cynamon, a następnie masło pokrojone w kostkę. Całość rozcierać palcami, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Dodać cukier, rodzynki, skórkę pomarańczową i wszystko razem wymieszać. Formę do keksu wysmarować cienko tłuszczem i wysypać bułką tartą. Odstawić na bok. Rozgrzać piekarnik do 180°C. W osobnej misce ubić sok pomarańczowy, mleko i jajka. Dodać do suchych składników i starannie wymieszać. Przygotowane ciasto przełożyć do formy i naciąć lekko wzdłuż, aby wyrosło równomiernie. Piec ok. 50 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w formie, by ostygło.

Wykonanie: Graziako

2016-02-24 08:47

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gruszki z cytryną

Uprawa grusz to specjalność Francuzów i Belgów, sięgająca XVII wieku. Jednak pierwsze wzmianki o tych owocach pochodzą z „Odysei” Homera. Gruszki zawierają witaminy C, A i trochę witamin z grupy B; mają sporo potasu, sodu, fosforu, magnezu i trochę jodu. Niektóre gatunki zawierają tzw. sklereidy – kamienne komórki, dlatego nie poleca się ich na surowo osobom z problemami gastrologicznymi. Ugotowane w całości, przybrane listkami mięty lub melisy dekoracyjnie wyglądają na stole. Proponowany przepis to wykwintny deser. Odsączone owoce smakują wyśmienicie z gorącą czekoladą jako fondue, a na zimno z żurawiną lub bitą śmietaną.

CZYTAJ DALEJ

Św. Marek, Ewangelista

[ TEMATY ]

św. Marek

Arkadiusz Bednarczyk

Św. Marek (A. Mirys, Tyczyn, XVIII wiek)

Św. Marek (A. Mirys, Tyczyn, XVIII wiek)
CZYTAJ DALEJ

Lublin. Spotkanie biskupów z Polski i Niemiec

2024-04-25 10:21

Tomasz Koryszko/ KUL

Arcybiskup Stanisław Budzik jest gospodarzem spotkania grupy kontaktowej Episkopatów Polski i Niemiec.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję