Reklama

Ciasta i desery

Malinowy obłoczek

Przepyszne, choć trochę pracochłonne ciasto na letnie popołudnia do kawy. Najlepiej smakuje ze świeżymi malinami, choć można też użyć mrożonych.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 4 paczki herbatników typu petitki

Warstwa śmietankowa:
• 500 ml śmietany 36-procentowej(kremówki)
• 25 dag serka mascarpone
• 3 łyżki cukru pudru
• cukier wanilinowy

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warstwa malinowa:
• 50 dag malin
• 3 galaretki malinowe
• 3,5 szklanki wody

Warstwa bezowa:
• 3 białka
• 15 dag cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 5 dag płatków migdałowych

Wykonanie:

Śmietanę i serek mascarpone dobrze schłodzić. Śmietanę przełożyć do miski, dodać cukier puder z cukrem wanilinowym i ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i całość zmiksować.

Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody. Przestudzić i wymieszać z malinami, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Białka przełożyć do miski, ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to rozsmarować bezę, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 140°C ok. godziny. Formę o takich samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki jeden obok drugiego. Połowę masy śmietankowej wyłożyć na herbatniki, rozsmarować. Na warstwę kremową wylać tężejącą galaretkę z malinami. Schłodzić w lodówce.

Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmarować drugą warstwę kremu. Na wierzch wyłożyć przestudzoną bezę. Ciasto schłodzić w lodówce.

Wykonanie: Graziako

2016-08-10 08:25

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Śliwkowy poemat

Siostra Ella, brygidka, nauczyła się wypiekać ciasta w zakonie. Siostry wzajemnie sobie pomagają i przekazują przepisy i kulinarne ciekawostki, które wyniosły z domów rodzinnych lub popularne w regionie, w którym mają domy zakonne. A domy te rozsiane są na całym świecie. Siostra Ella np. przebywa teraz na placówce w Jerozolimie.
CZYTAJ DALEJ

Zmarł biskup Piotr Turzyński

2025-04-14 19:30

[ TEMATY ]

bp Piotr Turzyński

bp Turzyński

episkopat.pl

bp Piotr Turzyński

bp Piotr Turzyński

Nie żyje bp Piotr Turzyński - biskup pomocniczy radomski, delegat KEP ds. Duszpasterstwa Emigracji Polskiej i ds. Duszpasterstwa Nauczycieli. Zmarł po długiej chorobie nowotworowej. Miał 61 lat. W marcu br. obchodził 10. rocznicę święceń biskupich. W kapłaństwie przeżył 37 lat.

O śmierci biskupa Piotr poinformował bp Marek Solarczyk:
CZYTAJ DALEJ

Marsz Tysiąclecia Królestwa Polskiego

2025-04-14 18:00

archiwum organizatorów

    Kraków hucznie celebrował jedno z najważniejszych wydarzeń w historii naszego kraju. Równo tysiąc lat temu, w 1025 Bolesław Chrobry został koronowany na pierwszego króla Polski. Z tej okazji Społeczny Komitet imienia Bolesława Chrobrego postanowił zorganizować obchody tejże rocznicy.

Obchody zorganizowane 12 kwietnia rozpoczęły się Mszą św. w intencji Ojczyzny w kościele Niepokalanego Poczęcia NMP (przy ulicy Kopernika 19). Msza sprawowana była w tradycyjnym rycie rzymskim. Kazanie o znaczeniu koronacji i tradycjach narodowych wygłosił ks. Grzegorz Śniadoch.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję