Reklama

Z zakonnej kuchni

Ósemki

Dni są coraz krótsze i chłodniejsze. Aby umilić sobie i bliskim czas długich, jesiennych wieczorów, proponujemy pożywny, słodki deser – podobne do pączków drożdżowe ósemki.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 25 dag mąki

• 2 dag drożdży

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• ½ kostki masła

• 5 dag cukru

• 4 łyżki mleka

• 2 jajka

• cukier puder do posypania

• olej do smażenia

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać jajka, pozostały cukier, wyrośnięte drożdże, roztopione masło i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zacznie zwiększać swoją objętość, formować wałeczki i zawijać je w ósemki. W wysokim rondlu rozgrzać olej, wrzucać ósemki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu układać na bibule, aby odsączyć tłuszcz. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

Wykonanie: Graziako

2016-11-30 10:25

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tiramisu - włoski deser

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów. Co serwują na podwieczorek Włosi czy Grecy? Z czego słyną austriackie cukiernie? Podpowiadamy, jak przyrządzić smakowite desery, które przypomną nam letnie podróże.

• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej • 100 ml amaretto • 3 żółtka • 10 dag cukru • 30 dag serka mascarpone • 300 ml śmietanki kremówki • 10 g żelatyny • 100 ml wody do żelatyny • 40 dag podłużnych biszkoptów • kakao do posypania
CZYTAJ DALEJ

Rektor Akademii Katolickiej: zadania szkół wyższych są trudniejsze niż przed wiekami

2025-10-07 20:50

[ TEMATY ]

rektor

Akademia Katolicka w Warszawie

Akademia Katolicka

Mirosław Wiśniewski/Archiwum AKW

Potrzebujemy wychować ludzi głodnych wiedzy, ale także skłonnych do dzielenia się swoimi osiągnięciami i poszukiwania dróg rozwoju, który będzie wspomagał innych ludzi. Bez tego staniemy się tylko wytwórcami mozaikowych puzzli, które wystawimy na sprzedaż na straganie komercjalizacji - powiedział we wtorek ks. prof. Krzysztof Pawlina, rektor Akademii Katolickiej w Warszawie podczas uroczystej inauguracji nowego roku akademickiego na tej uczelni.

Uroczystą inaugurację poprzedziła Msza św. sprawowana pod przewodnictwem metropolity warszawskiego i Wielkiego Kanclerza AKW abp. Adriana Galbasa.
CZYTAJ DALEJ

KRRiT udzieliła koncesji satelitarnej spółce KANAŁ ZERO TV

2025-10-08 17:40

[ TEMATY ]

telewizja

telewizja

yt/kanał zero

Podczas środowego posiedzenia Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji udzieliła koncesji satelitarnej spółce KANAŁ ZERO TV. Przyjęła też uchwały w sprawie przekazania 6 spółkom mediów publicznych środków z opłat abonamentowych oraz przedłużyła 5 podmiotom koncesję na kolejne 10 lat.

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji udzieliła koncesji satelitarnej spółce KANAŁ ZERO TV na rozpowszechnianie programu telewizyjnego pod nazwą „Kanał Zero TV”. Kanał Zero powstał w 2023 roku, jako kanał internetowy na platformie YouTube publikujący głównie treści polityczne i społeczne o charakterze publicystycznym. Założył go Krzysztof Stanowski, który w 2025 roku kandydował w wyborach prezydenckich. Kanał śledzi ponad 2 mln subskrybentów. Opublikowano na nim ponad 6500 filmów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję