Reklama

Z zakonnej kuchni

Na święta... kiełbasa

Zgodnie z naszą polską tradycją na wielkanocnych stołach obok jajek i bab królują kiełbasy, szynki i inne wyroby wędliniarskie. Domowa, swojska kiełbasa to prawdziwy przysmak. W sklepie te, które przypominają domową, są drogie. Rozwiązaniem problemu jest przyrządzenie w domu własnej kiełbasy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Biała kiełbasa

Składniki:
• 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
• 30 dag wołowiny lub cielęciny (wersja bardziej luksusowa)
• 10-15 dag słoniny lub tłuściejszego boczku
• ok. 2 m jelita wieprzowego do kiełbas
• peklosól – ok. 18 g na 1 kg mięsa
• 2 ząbki czosnku
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru
• pieprz do smaku

Wykonanie:
Mięsa umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę jak na gulasz (tak, żeby weszło do maszynki do mielenia mięsa). Przełożyć do dużego naczynia i starannie (oddzielnie mięso wieprzowe i wołowe/cielęcinę) obtoczyć peklosolą. W skład mieszanki peklującej wchodzą sól i saletra. Ich zadaniem jest konserwacja i nadanie mięsu smaku i koloru. Mięso tylko posolone będzie sine. Naczynie z mięsem wstawić do lodówki lub odstawić do chłodnego pomieszczenia na 2 dni.
Po tym czasie mięso wieprzowe przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach (8 lub 10 mm). Wołowinę/cielęcinę zemleć osobno w maszynce o cienkich oczkach (4 mm). Do mięsa zmielonego na drobnym sitku dodać zmiażdżony czosnek i zimną, przegotowaną wodę (w zależności od mięsa od ½ do 1 szklanki). Mieszać kilka minut do dokładnego połączenia. Rozrzedzone wodą mięso nałożyć na mięso zmielone na grubszej siatce.
Doprawić pieprzem, dodać proszek do pieczenia. Rozpocząć mieszanie. Miesza się podobnie jak wyrabia się ciasto na pierogi – zgarniając do siebie i odpychając. Po pewnym czasie dodać cukier. Dalej mieszać, do chwili aż mięso dokładnie się połączy i będzie kleiste.
Jelito rozwinąć i włożyć do miseczki z letnią wodą. Delikatnie przelewać wodą. 3 razy. Następnie jelito nałożyć na lejek nadziewarki – czy to specjalnej, czy lejka dołączanego standardowo do maszynki do mięsa. Nabijać ściśle. Powiesić na drążku dla osadzenia. Tak przygotowaną kiełbasę można ugotować i spożywać na ciepło, upiec w piekarniku (w temperaturze 160°C ok. godziny w naczyniu żaroodpornym, podlaną wodą) lub ugotować na niej żurek.
Jeśli ktoś ma wędzarkę, może też kiełbasę uwędzić.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2017-04-05 09:55

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pizzerinki

Niedziela Ogólnopolska 4/2019, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Adobe.Stock

Pizzerinki to nic innego jak pizza w wersji mini. Świetne na imprezy lub do zabrania na wynos, smaczne także na zimno.

Składniki:
• 300 g ciasta francuskiego
• 200 g sosu pomidorowego
• ząbek czosnku
• świeże liście bazylii
• przyprawy: sól, pieprz
• jajko
• 200 g mozzarelli
• 100 g szynki w plasterkach
• 150 g pomidorków koktajlowych

CZYTAJ DALEJ

Prymas Polski: gdy czynisz znak krzyża, głosisz miłość Boga

2024-05-05 16:06

[ TEMATY ]

abp Wojciech Polak

flickr.com/episkopatnews

Abp Wojciech Polak

Abp Wojciech Polak

„Gdy z wiarą patrzysz na krzyż, gdy czynisz znak krzyża na sobie, gdy znakiem krzyża błogosławisz drugich, głosisz miłość Boga potężniejszą niż grzech, potężniejszą niż śmierć. Miłość, która zwycięża obojętność i nienawiść, która niesie przebaczenie i pojednanie, która przygarnia i jednoczy” - mówił w niedzielę w Pakości Prymas Polski abp Wojciech Polak.

Metropolita gnieźnieński przewodniczył uroczystościom odpustowym na Kalwarii Pakoskiej, w Archidiecezjalnym Sanktuarium Męki Pańskiej, z okazji święta znalezienia Krzyża świętego. W homilii przypomniał, że właśnie na Krzyżu, w męce, śmierci i zmartwychwstaniu Jezusa, najpełniej objawiła się miłość Boga. „To miłość, która rodzi życie” - podkreślił, przypominając, że znakiem tej miłości każdy chrześcijanin został naznaczony w dniu swojego chrztu świętego. „I choć znaku tego nie widać na naszych czołach, to powinien być w naszym sercu”.

CZYTAJ DALEJ

Watykan: Zaprzysiężenie 34 nowych rekrutów Gwardii Szwajcarskiej

2024-05-06 18:57

[ TEMATY ]

Gwardia Szwajcarska

PAP/EPA/FABIO FRUSTACI

W Watykanie odbyło się w poniedziałek zaprzysiężenie 34 nowych rekrutów Gwardii Szwajcarskiej. Wydarzenie to odbywa się w rocznicę jedynej bitwy, jaką stoczyli jej żołnierze 6 maja 1527 r. podczas najazdu wojsk cesarza Karola V na Rzym. Szwajcarzy obronili wtedy papieża Klemensa VII.

W bitwie przed bazyliką Świętego Piotra, w rocznicę której obchodzone jest święto Gwardii Szwajcarskiej, zginęło 147 ze 189 papieskich gwardzistów.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję