Reklama

Porady

Kwaśne życie

Niedziela Ogólnopolska 16/2017, str. 48

[ TEMATY ]

porady

qimono /pixabay

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Za oknem coraz więcej słońca, dni dłuższe, drzewa zielone. Świat budzi się do życia, a ty wciąż zmęczony? Codzienny ból głowy, regularne napady migreny, sucha skóra, wypadające włosy, osłabione kości, trudności z koncentracją, brak chęci do życia, przemęczenie, bóle mięśni, stawów, problemy z przewodem pokarmowym... Zaczynasz się niepokoić, chodzisz od specjalisty do specjalisty. Pytasz: „co mi dolega?”, „co zwiastują te objawy?”. Może jesteś po czterdziestce i godzisz się, że w tym wieku chciał nie chciał musi boleć i doskwierać... Lekarze diagnozują wiele chorób, nie pytając o przyczynę. Jednak gdy zaczniesz szukać bardziej precyzyjnie, na podstawie trafnej diagnostyki może się okazać, że twój organizm jest zakwaszony. Stąd te dolegliwości.

Zakwaszenie to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Jest to jeden z najważniejszych mechanizmów regulacyjnych, który jest podstawą prawidłowego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do kryzysów, które, nieleczone lub tylko zaleczane, przeradzają się w schorzenia przewlekłe, m.in. nadciśnienie, otyłość czy cukrzycę. Może pamiętasz z lekcji chemii wskaźnik pH? Właśnie on określa, czy dana substancja jest zasadą, czy ma odczyn kwaśny. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii utrzymuje się na poziomie 7,35-7,45. Zachwianiu równowagi powodującej zakwaszenie towarzyszą błędy żywieniowe oraz nadmiar codziennego stresu. Do produktów kwasotwórczych należą: mięso, cukier, mąka, biały ryż, makaron, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dlatego zamiast sięgać po kolejne tabletki, systematycznie zmieniaj swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Dzięki temu wrócą twoja energia i chęć do życia. Ustąpi ból i poprawisz wydolność organizmu. To efekt gwarantowany, który wymaga codziennych, regularnych zmian.

Reklama

Po więcej zdrowych i smacznych inspiracji zapraszam na mój profil na Facebooku: Karolina Szostkiewicz – dietetyk kliniczny.

* * *

Karolina Szostkiewicz
Dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni.

2017-04-11 09:43

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czarnuszka

Czarnuszka jest swoistym panaceum na wiele dolegliwości. Warto ją stosować nie tylko w celach leczniczych, ale i profilaktycznie.

Czarnuszka była ceniona i używana jako roślina lecznicza już w starożytnym Egipcie, czego dowodem może być fiolka znaleziona w grobie Tutanchamona. Istnieje przekonanie, że czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci. Stosowana w kuchni jako przyprawa usprawnia proces trawienia i przyswajania pokarmów, zwiększa przepływ żółci, leczy choroby wątroby, eliminuje wzdęcia, goi owrzodzenia oraz zabija pasożyty.

CZYTAJ DALEJ

Pierwsza błogosławiona z Facebooka? Od 10 maja Helena Kmieć służebnicą Bożą

2024-04-22 14:01

[ TEMATY ]

święci

Helena Kmieć

Fundacja im. Heleny Kmieć

Helena Kmieć

Helena Kmieć

Dziś miałaby 33 lata - wiek chrystusowy. Teraz, siedem lat po tragicznej śmierci, jest kandydatką na ołtarze. Helena Kmieć, misjonarka świecka archidiecezji krakowskiej, będzie od 10 maja nosić tytuł służebnicy Bożej. Tego dnia ruszy bowiem jej proces beatyfikacyjny.

„W jednym z podań o wyjazd misyjny Helena napisała, że otrzymała Łaskę Bożą - czyli 5 razy D, Dar Darmo Dany Do Dawania, i że musi się tym darem dzielić” - wspomina w rozmowie z Radiem Watykańskim postulator, o. Paweł Wróbel SDS.

CZYTAJ DALEJ

Łódź: Obchody Dnia Włókniarza

2024-04-23 17:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

Włókniarki z dawnych zakładów „Poltex” opowiedziały jak wyglądała ich praca w czasach świetności przemysłu włókienniczego w Łodzi. Opowieści ubogaciły występy muzyczne, warsztaty i poczęstunek.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję