Reklama

Z zakonnej kuchni

Mazurek makowo-kokosowy z polewą

Niedziela Ogólnopolska 12/2018, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W Święta Wielkanocne na naszych stołach królują baby i mazurki. Poniżej przedstawiamy propozycję, jak przyrządzić pyszny mazurek z użyciem białek pozostałych z pieczenia bab, do których wykorzystano żółtka.

Ciasto:

• 10 białek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 szklanka cukru

• 1 kostki margaryny

• 1 szklanka mąki pszennej

• 1 szklanka suchego maku

• 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem i stopniowo dodawać rozpuszczoną, ale nie gorącą margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30-40 min w temp. 160oC.

Masa:

• 2 szklanki mleka

• 1 kostka masła

• 3 łyżki mąki pszennej

• 10 łyżek wiórków kokosowych

• 1 szklanka cukru pudru

• 1 żółtko

Wykonanie:

Do połowy mleka dodać wiórki kokosowe, mąkę i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego mleko z wiórkami i mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem, po łyżce dodawać przestudzony budyń.

Upieczone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć połową masy. Resztę masy wyłożyć na wierzch i rozsmarować. Udekorować bakaliami i polewą czekoladową.

2018-03-21 09:42

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak u mamy

Smaczny, z chrupiącą skórką, zdrowy, na zakwasie. Chleb, który pachnie domowym ciepłem. I pyszne bułki własnej roboty. Przepisy sprawdzone przez naszych redakcyjnych współpracowników.

Zaczyn: Zaczyn trzeba przygotować wcześniej. Jeśli go nie mamy, to przygotowanie trwa ok. tygodnia. 2 duże łyżki mąki żytniej i 2 łyżki wody wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie dodawaj 1 łyżkę mąki żytniej i tyle samo wody, mieszaj i odstawiaj. Po tygodniu powinno być ok. szklanki zaczynu. Powinien on mieć charakterystyczny kwaśny smak i zapach. Na jego powierzchni powinny się też pojawiać bąbelki. Do chleba użyj większą część zakwasu, zostawiając w słoiku ok. 2 łyżek. Do tego, co pozostanie, dodaj dużą łyżkę mąki żytniej, tyle samo wody i odstaw na tydzień do następnego wypieku chleba. Jeśli nie będziemy w tym czasie przygotowywać chleba, trzeba do słoika dodać dużą łyżkę mąki i tyle samo wody i można odstawić zakwas na kolejny tydzień. ??Składniki ??1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej ??5 dag drożdży ??1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej ??1/2 szklanki siemienia lnianego ??1/2 szklanki łuskanych pestek słonecznika ??1/2 szklanki łuskanych pestek dyni ??3 łyżeczki soli ??(część ziaren można zamienić np. na żurawinę bądź inne ziarna)
CZYTAJ DALEJ

Włochy: wraca święto narodowe w dniu wspomnienia św. Franciszka

2025-09-30 07:52

[ TEMATY ]

Św. Franciszek z Asyżu

flickr.com

4 października Asyż ponownie stanie się duchowym sercem Włoch. Tegoroczne obchody ku czci św. Franciszka nabierają szczególnego znaczenia – parlament zatwierdził bowiem ustawę ustanawiającą dzień patrona Italii nowym świętem państwowym.

Premier Giorgia Meloni, wraz z ministrem kultury Alessandro Giulim, przybędzie do Asyżu, aby uczestniczyć w liturgii i uroczystościach cywilnych. Do wizyty dojdzie zaledwie kilka dni po tym, jak Izba Deputowanych przyjęła ustawę ustanawiającą 4 października nowym dniem wolnym od pracy na cześć patrona Włoch. Teraz projekt czeka na zatwierdzenie przez Senat, a wejście w życie przepisów zaplanowano na 2027 rok.
CZYTAJ DALEJ

Sytuacja Kościoła Katolickiego w zsekularyzowanej Europie. Abp Wojda na Konferencji Episkopatów Europy

Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Tadeusz Wojda SAC weźmie udział w Zebraniu Plenarnym Rady Konferencji Episkopatów Europy (CCEE) w dniach 7-10 października w Fatimie - poinformowało biuro prasowe KEP. Głównym tematem zjazdu będzie sytuacja Kościoła katolickiego w zsekularyzowanej Europie.

Zebranie Plenarne Rady Konferencji Episkopatów Europy (CCEE) będzie przebiegało pod hasłem „Jak być uczniami-misjonarzami w zsekularyzowanej Europie”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję