W Święta Wielkanocne na naszych stołach królują baby i mazurki. Poniżej przedstawiamy propozycję, jak przyrządzić pyszny mazurek z użyciem białek pozostałych z pieczenia bab, do których wykorzystano żółtka.
Białka ubić z cukrem i stopniowo dodawać rozpuszczoną, ale nie gorącą margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30-40 min w temp. 160oC.
Masa:
• 2 szklanki mleka
• 1 kostka masła
• 3 łyżki mąki pszennej
• 10 łyżek wiórków kokosowych
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 żółtko
Wykonanie:
Do połowy mleka dodać wiórki kokosowe, mąkę i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego mleko z wiórkami i mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem, po łyżce dodawać przestudzony budyń.
Upieczone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć połową masy. Resztę masy wyłożyć na wierzch i rozsmarować. Udekorować bakaliami i polewą czekoladową.
Smaczny, z chrupiącą skórką, zdrowy, na zakwasie. Chleb, który pachnie domowym ciepłem. I pyszne bułki własnej roboty. Przepisy sprawdzone przez naszych redakcyjnych współpracowników.
Zaczyn:
Zaczyn trzeba przygotować wcześniej. Jeśli go
nie mamy, to przygotowanie trwa ok. tygodnia.
2 duże łyżki mąki żytniej i 2 łyżki wody wymieszaj,
odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie dodawaj 1 łyżkę
mąki żytniej i tyle samo wody, mieszaj i odstawiaj.
Po tygodniu powinno być ok. szklanki zaczynu. Powinien
on mieć charakterystyczny kwaśny smak i zapach.
Na jego powierzchni powinny się też pojawiać bąbelki.
Do chleba użyj większą część zakwasu, zostawiając
w słoiku ok. 2 łyżek. Do tego, co pozostanie, dodaj dużą
łyżkę mąki żytniej, tyle samo wody i odstaw na tydzień
do następnego wypieku chleba. Jeśli nie będziemy
w tym czasie przygotowywać chleba, trzeba do słoika
dodać dużą łyżkę mąki i tyle samo wody i można odstawić
zakwas na kolejny tydzień.
??Składniki
??1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej
??5 dag drożdży
??1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
??1/2 szklanki siemienia lnianego
??1/2 szklanki łuskanych pestek słonecznika
??1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
??3 łyżeczki soli
??(część ziaren można zamienić np. na żurawinę bądź inne ziarna)
4 października Asyż ponownie stanie się duchowym sercem Włoch. Tegoroczne obchody ku czci św. Franciszka nabierają szczególnego znaczenia – parlament zatwierdził bowiem ustawę ustanawiającą dzień patrona Italii nowym świętem państwowym.
Premier Giorgia Meloni, wraz z ministrem kultury Alessandro Giulim, przybędzie do Asyżu, aby uczestniczyć w liturgii i uroczystościach cywilnych. Do wizyty dojdzie zaledwie kilka dni po tym, jak Izba Deputowanych przyjęła ustawę ustanawiającą 4 października nowym dniem wolnym od pracy na cześć patrona Włoch. Teraz projekt czeka na zatwierdzenie przez Senat, a wejście w życie przepisów zaplanowano na 2027 rok.
Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Tadeusz Wojda SAC weźmie udział w Zebraniu Plenarnym Rady Konferencji Episkopatów Europy (CCEE) w dniach 7-10 października w Fatimie - poinformowało biuro prasowe KEP. Głównym tematem zjazdu będzie sytuacja Kościoła katolickiego w zsekularyzowanej Europie.
Zebranie Plenarne Rady Konferencji Episkopatów Europy (CCEE) będzie przebiegało pod hasłem „Jak być uczniami-misjonarzami w zsekularyzowanej Europie”.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.