Baby, które znamy dzisiaj, pojawiły się na ziemiach polskich pod koniec XVIII wieku. Pięknie wyrośnięta baba zapowiada powodzenie całej rodzinie, dlatego też każdej pani domu bardzo zależało na udanym wielkanocnym specjale. I dziś nie może jej zabraknąć w wielkanocnym koszyku i na świątecznym stole.
SKŁADNIKI:
• 2 szklanki mąki pszennej
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 5 dag drożdży
• 1 szklanki mleka
• 1 szklanki cukru
• 4 żółtka
• 1 czubata łyżeczka cukru wanilinowego
• szczypta soli
• 1 szklanki stopionego masła
• otarta skórka z połówki cytryny
• garść rodzynków i /lub smażona skórka pomarańczowa
WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, skórkę cytryny, sól i wyrabiać ciasto, dodając po trochu ciepłego mleka. Gdy ciasto nie lepi się już do rąk, dodać ciepłe, ale nie gorące masło. Wyrabiać jeszcze chwilę. Dodać sparzone rodzynki i /lub skórkę pomarańczową, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko zagnieść i nakładać do wysmarowanych margaryną foremek z kominem do 1 wysokości. (Ciasta wystarczy na dwie mniejsze formy lub jedną dużą z kominem). Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto zacznie rosnąć i wypełni formę do 3 wysokości, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170oC i piec ok. pół godziny. Upieczoną i lekko przestudzoną babkę przybrać według uznania.