Składniki:
• 25 dag włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler)
• 1 cebula
• 1-2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• estragon
• natka pietruszki
• 2 łyżki śmietany
• 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub świeże pomidory
• 5 dag żółtego sera
• bułka
Wykonanie:
Jarzyny obrać, drobno pokroić. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodać jarzyny. Wlać ok. 1,5 l wody i gotować do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić koncentratem lub świeżymi pomidorami, śmietaną i ziołami.
Podawać z pokrojoną na kromki bułką, posypaną żółtym serem i zapieczoną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu