Zakażenie koronawirusem z Wuhan może być niebezpieczne. Objawy przypominają grypę, występują gorączka, poczucie zmęczenia, suchy kaszel. Czasem dochodzą bóle głowy i mięśni, kołatanie serca, ucisk w klatce piersiowej, zapalenie spojówek. Po kilku dniach mogą wystąpić zaburzenia układu oddechowego wymagające leczenia w szpitalu, ponieważ wirus może wywołać zapalenie płuc, które w części przypadków jest śmiertelne. Szacuje się, że u ok. 1 zakażonych choroba ma ciężki przebieg, u pozostałych – umiarkowany lub lekki.
Reklama
Ważna jest osobista profilaktyka zapobiegania zakażeniu. Jak podaje na stronie internetowej Główny Inspektor Sanitarny, koronawirus 2019-nCoV jest wirusem osłonkowym, podatnym na działanie wszystkich rozpuszczalników lipidów. Dlatego należy pamiętać o częstym i dokładnym myciu rąk wodą z mydłem lub dezynfekować je środkiem na bazie alkoholu. Dokładne mycie rąk oznacza namydlenie całej powierzchni dłoni, wewnętrznej i zewnętrznej, łącznie z nadgarstkami, a następnie opłukanie. Cała czynność powinna trwać ok. 30 s. Dobrze jest stosować ręczniki jednorazowego użytku. Tak jak w przypadku innych chorób wirusowych trzeba się wystrzegać kontaktu z osobami, które mają objawy grypopodobne. W czasie kaszlu i kichania należy zasłaniać nos i usta, aby nie zarażać innych. Nie należy brudnymi dłońmi dotykać ust, oczu ani nosa, a podczas podróży i zawsze, ilekroć nie mamy dostępu do bieżącej wody, warto mieć przy sobie żel antybakteryjny lub chusteczki jednorazowe z dodatkiem alkoholu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Istotna jest także informacja, że – według aktualnej wiedzy – nie ma ryzyka zakażenia się wirusem przez towary sprowadzane z Chin.
To, jak nasz organizm poradzi sobie z infekcją, czy to w przypadku koronawirusa, czy wirusa grypy lub innych chorób sezonowych, zależy od sprawności układu odpornościowego. Ta kondycja jest różna w zależności od ogólnego stanu zdrowia i wieku danej osoby. Na pewno mają na nią wpływ odżywianie i tężyzna fizyczna, dlatego każdy moment jest dobry, by w naszej diecie zwiększyć ilość witamin i mikroelementów pochodzących z produktów, a także zadbać o wysiłek fizyczny.