Reklama

Zdrowie

ABC przechowywania świeżych jaj

Przechowywanie jaj zwykle nie sprawia problemów, jednak już w okresie przygotowywania świątecznych przysmaków, gdy trzeba ich użyć do większości potraw, staje się to wyzwaniem.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Poza lodówką niemyte świeże jaja kurze mogą leżeć nie dłużej niż 14 dni od daty ich złożenia przez kurę. W tym czasie jajo chroni kutykula, czyli własna cienka warstwa ochronna. Najsmaczniejsze są jajka między 3. a 10.-14. dniem ich przechowywania. Potem trzeba je przechowywać wyłącznie w lodówce, w temperaturze poniżej +7°C. Opakowanie chroni świeże jaja przed wilgocią i obcymi zapachami.

– Jaj nie powinno się przechowywać w pobliżu ziemniaków, jabłek, owoców cytrusowych, orzechów, czosnku, cebuli i serów, ponieważ te produkty negatywnie wpływają na ich smak.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

– Świeże jaja powinny być przechowywane węższym końcem w dół – w takiej pozycji jajo wolniej się starzeje.

– Jeśli chcemy przechować jaja przez jakiś czas, nie powinniśmy ich myć, aby nie zniszczyć naturalnej zewnętrznej warstwy chroniącej skorupkę przed zarazkami i utratą wilgoci.

– Data na opakowaniu jaj kupionych w sklepie („najlepiej spożyć przed”) to 28. dzień od daty złożenia jaja przez kurę (o ile hodowca poda prawidłową datę). W lodówce jaja mogą być przechowywane nawet do 2 tygodni po podanym na opakowaniu terminie spożycia, jednak tracą dużo na jakości.

– Świeżych jaj nie powinno się przechowywać w lodówce w oryginalnych opakowaniach, ponieważ nie zawsze są one higieniczne.

– Jaja powinno się wyjmować z lodówki bezpośrednio przed spożyciem. Ogrzane do temperatury pokojowej nie powinny być już dłużej przechowywane, nawet w lodówce.

– Jaja trzeba dokładnie wymyć przed używaniem ich w kuchni, a szczególnie dokładnie przed przygotowaniem z nich tradycyjnych wydmuszek. >>n

2020-03-10 10:34

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papieska Akademia Nauk wzywa do umiaru w korzystaniu z żywności

[ TEMATY ]

żywność

congerdesign/pixabay.com

„Ponosimy wspólną odpowiedzialność moralną za to, aby wszyscy mieli pod dostatkiem chleba powszedniego”. Tymi słowami kanclerz Papieskiej Akademii Nauk określił cel odbywającej się w Watykanie międzynarodowej konferencji na temat przeciwdziałania marnowaniu żywności.

Bp Marcelo Sanchez Sorondo w wywiadzie dla Radia Watykańskiego stwierdził, że wszystkie organizacje międzynarodowe zajmujące się wyżywieniem biją na alarm w obliczu utraty żywności oraz jej marnowania. Są to dwa różne zjawiska. Utrata jest spowodowana faktem, że w wielu krajach nie ma wystarczających środków oraz warunków do jej przechowywania. Natomiast marnowanie następuje wtedy, gdy produkowana żywność nie jest konsumowana i wykorzystywana. To są powody dla których 800 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia, a podobna liczba nie ma dostępu do dobrego jedzenia. Jedna trzecia ludzkości natomiast obfituje w jedzenie, ale spożywa zbyt dużo lub robi to źle.
CZYTAJ DALEJ

Życie Abrahama było początkiem historii zbawienia

2025-03-11 10:49

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii J 8, 51-59.

Czwartek, 10 kwietnia. Wielki Post
CZYTAJ DALEJ

Ks. Wojciech Węgrzyniak: Zniewolenia współczesnego Kościoła

2025-04-09 21:13

[ TEMATY ]

Kościół

ks. Wojciech Węgrzyniak

Karol Porwich/Niedziela

W czasach, gdy słowo „wolność” jest odmieniane przez wszystkie przypadki, a jednocześnie coraz trudniej uchwycić jego prawdziwy sens, ks. Wojciech Węgrzyniak zaprasza czytelników do zatrzymania się i refleksji.

Jego najnowsza książka Wolność po Bożemu to nie tylko zbiór duchowych przemyśleń, ale przede wszystkim praktyczny przewodnik po jednej z najważniejszych wartości w życiu człowieka. Jak pisze autor – być może właśnie ta publikacja będzie impulsem do poszukiwania wolności w Twoim życiu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję