Reklama

Z zakonnej kuchni

Torcik kokosowo-czekoladowy bez pieczenia

Niedziela Ogólnopolska 51/2020, str. 57

Adobe.Stock

Torcik kokosowo-czekoladowy bez pieczenia

Torcik kokosowo-czekoladowy bez pieczenia

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Spód ciasta:
100 g suszonych daktyli
1,5 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki wiórek kokosowych
1/3 szklanki płatków jaglanych
3-4 łyżeczki mąki kokosowej
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego

Warstwa czekoladowa:
1 puszka mleka kokosowego (80% kokosu, 20% wody) schłodzonego przez dobę w lodówce
80 g gorzkiej czekolady
2,5 łyżki miodu/syropu klonowego
0,5 łyżeczki agaru lub żelatyny

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warstwa kokosowa:
1 puszka mleka kokosowego (80% kokosu, 20% wody) schłodzonego przez dobę w lodówce
4 łyżki musu kokosowego/pasty kokosowej
4 łyżki ksylitolu/erytrytolu
0,5 łyżki agaru

Wykonanie:
Daktyle należy moczyć w gorącej wodzie przez 5-6 godz. (jeśli są miękkie, wystarczy godzina). Następnie odcedzić i zmiksować z dodatkiem 2 łyżek wody z moczenia. Dodać olej kokosowy i ponownie zmiksować. Zmiksowaną masę daktylową przełożyć do miski, dodać płatki, wiórki oraz przyprawy, następnie wymieszać wszystkie składniki. Stopniowo dodawać mąkę kokosową; należy dodać tyle mąki, aby masa nie była zbyt sucha.
Powstałą masę trzeba wyłożyć na tortownicę o średnicy 16 cm, wcześniej jednak należy ją wyścielać papierem do pieczenia. Gotowy spód trzeba włożyć do lodówki do schłodzenia.
Warstwa czekoladowa: puszkę mleka kokosowego wyjąć z lodówki i odwrócić do góry dnem. Otworzyć ją i odlać wodę kokosową. Stałą część przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Do śmietanki kokosowej należy dodać wybrany słód (ksylitol lub erytrytol) i połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, dodać agar i dokładnie wymieszać całość trzepaczką. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2 min, żeby agar zaczął spełniać swoje właściwości. Potem zdjąć rondelek z palnika i odstawić do schłodzenia. Wylać letnią czekoladową warstwę na spód i włożyć do lodówki.
Warstwa kokosowa: wyjąć puszkę z lodówki, położyć ją do góry dnem. Następnie otworzyć, odlać wodę, a śmietankę kokosową przełożyć do rondelka. Dodać ksylitol i pastę kokosową. Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Dodać agar i porządnie wymieszać trzepaczką. Masę gotować ok. 2 min. Gotową – lekko schłodzić i wylać na warstwę czekoladową. Gotowe 3-warstwowe ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby stężało. Wyjąć przed podaniem.

2020-12-16 08:57

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

„Katolicki influencer” – czyli jaki? Misja na cyfrowym kontynencie

2025-07-27 10:26

[ TEMATY ]

Monika Przybysz

katoliccy influencerzy

sdecoret/fotolia.com

Żyjemy w epoce, w której cyfrowy świat stał się nowym kontynentem - miejscem rozmów, idei i poszukiwania sensu. Pojawia się pytanie: kim jest „katolicki influencer” i jak wygląda jego misja w cyfrowym świecie - przestrzeni pełnej możliwości, ale i zagrożeń? „W świecie ulotności i półprawd trzeba głosić nadzieję, która jest trwała i zakorzeniona w Chrystusie” - wskazała dr hab. Monika Przybysz, medioznawca z Instytutu Edukacji Medialnej Wydziału Teologicznego UKSW.

28 i 29 lipca w Rzymie odbędzie się jubileusz dedykowany katolickim influencerom i ewangelizatorom internetowym. To historyczne wydarzenie zgromadzi cyfrowych ewangelizatorów z całego świata, by wspólnie się modlić, dzielić doświadczeniami i umacniać w misji głoszenia Chrystusa w sieci.
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do św. Szarbela

[ TEMATY ]

św. Charbel

św. Charbel Makhlouf

Szarbel Makhlouf

św. Szarbel

Mat.prasowy

Nowennę można rozpocząć w dowolnym czasie. Uroczyście jest odprawiana w klasztorze w Annai jako przygotowanie do trzeciej niedzieli lipca, głównej uroczystości poświęconej świętemu Szarbelowi, na pamiątkę jego święceń kapłańskich 23 lipca 1859 roku.

Przedstawiajmy swe intencje miłosiernemu Bogu za wstawiennictwem świętego Szarbela. Odprawiających ją zachęca się do codziennej Komunii Świętej.
CZYTAJ DALEJ

Bóg zapala w nas światło

2025-07-27 16:31

[ TEMATY ]

Toruń

Renata Czerwińska

W sanktuarium św. Jakuba w Toruniu miały miejsce uroczystości odpustowe. Sumie przewodniczył bp Arkadiusz Okroj. 

Na wstępie proboszcz parafii, ks.kan. Wojciech Kiedrowicz, powitał serdecznie wszystkich parafian i pielgrzymów. Warto wspomnieć, że oprócz Kujawsko-Pomorskiego Bractwa św. Jakuba na uroczystości przybyli również przedstawiciele Konfraterni Świętego Jakuba Starszego Apostoła przy katedrze polowej WP w Warszawie oraz Bractwa Świętego Jakuba z Gdańska. Przybył również pielgrzym z Mediolanu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję