Reklama

Z zakonnej kuchni

Babka drożdżowa

(przepis na 1 dużą babkę lub dwie mniejsze)

Składniki:
2 szklanki mąki wrocławskiej
5 dag drożdży
1 szklanki mleka
1 szklanki cukru
4 żółtka
1 torebki cukru wanilinowego
szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
1 szklanki stopionego masła
smażona skórka pomarańczowa
garść rodzynek

Reklama

lukier:
1 szklanki cukru pudru
1 torebki cukru wanilinowego
2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Wyrabiać ciasto, dodając po trochu ciepłego mleka. Gdy ciasto przestanie lepić się do ręki, wlewać stopniowo ciepły, ale nie gorący tłuszcz. Wyrabiać jeszcze przez chwilę.
Posiekaną skórkę pomarańczową i sparzone rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nałożyć do posmarowanych margaryną foremek z kominem do 1 ich wysokości. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni foremki do 3 wysokości, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (170°C) i piec ok. 30 min. Po 15 min sprawdzić, czy ciasto nie rumieni się zbyt szybko. Jeśli tak – przykryć je folią aluminiową.
Gdyby było zbyt jasne – podwyższyć temperaturę.
Składniki na lukier wymieszać i ucierać, aż się rozpuszczą.
Babki po wyjęciu z pieca i przestudzeniu wyjąć z formy i polukrować.

2021-03-23 19:41

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Placek amerykański

SKŁADNIKI:
5 jajek
2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki oleju
3 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
1kg jabłek
1 szklanka bakalii: rodzynki, orzechy, migdały
aromat wg upodobań

CZYTAJ DALEJ

Spotkanie Młodych na Ślęży - [relacja]

2021-09-18 20:03

ks. Łukasz Romańczuk

Soli Deo - Idź na całość! Pod tym hasłem odbyło się Spotkanie Młodych na Ślęży. W wydarzeniu uczestniczyło ponad 500 osób. Był czas na spotkanie, spacer, modlitwę, rozważanie słowa Bożego i zabawę.

Punktem kulminacyjnym była Msza święta, która pierwotnie miała się odbyć na placu przed kościołem, jednakże warunki pogodowe sprawiły, że odbyła się ona w kościele na Ślęży. Mimo mocnego ścisku każdy znalazł dla siebie miejsce.

CZYTAJ DALEJ

Dziękczynienie za beatyfikację

2021-09-18 20:54

[ TEMATY ]

kard. Stefan Wyszyński

Kalwaria Rokitniańska

beatyfikacja kard. Wyszyńskiego

Katarzyna Krawcewicz

Pod hasłem „Wszystko postawiłem na Maryję” odbyło się 18 września nabożeństwo Kalwarii Rokitniańskiej. W jego trakcie dziękowano za beatyfikację kardynała Stefana Wyszyńskiego.

Wspólna modlitwa rozpoczęła się Godziną Miłosierdzia w Bazylice Rokitniańskiej. Po Mszy świętej pątnicy przewiezieni zostali do pierwszej stacji „Wieczernik” i rozpoczęło się nabożeństwo Kalwarii Rokitniańskiej. Rozważania poprowadził ks. Damian Drop, diecezjalny duszpasterz powołań. Na zakończenie pątnicy odśpiewali Apel Maryjny.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję