Składniki: zaczyn: 2-3 łyżki zakwasu (jak zrobić – zobacz wyżej), 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki żytniej (na żurek)
1 kg mąki pszennej
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanki siemienia lnianego
1 szklanki słonecznika łuskanego
5 dag drożdży rozpuszczonych w 1 szklanki ciepłej wody
3 łyżeczki soli
3 szklanki zimnej wody
Wykonanie: I etap – przygotowujemy zaczyn: do szklanego naczynia przelewamy zakwas ze słoika, dodajemy szklankę ciepłej wody oraz szklankę mąki żytniej, mieszamy i odstawiamy na 8-10 godzin. II etap – do miski wlewamy zaczyn, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. III etap – 2 łyżki ciasta odkładamy do słoika na zaczyn (przechowujemy go w lodówce maksymalnie dwa tygodnie). Ciasto rozkładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek (keksówek). Odstawiamy na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150°C. Foremki wkładamy do piekarnika na 15 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 200°C (góra-dół) i pieczemy przez godzinę.
Tysiące uczestników Jubileuszu Katechetów z całego świata wzięło udział w sobotniej audiencji papieża Leona XIV z okazji Roku Świętego. Pozdrawiając katechetów z Polski, papież mówił, że stawiają czoła trudnym wyzwaniom.
Na trzydniowy Jubileusz Katechetów, jak podano w Watykanie, przybyli pielgrzymi ze 115 krajów świata. Z Polski przyjechało około 200 osób, między innymi z diecezji pelplińskiej, toruńskiej, bydgoskiej, włocławskiej, łódzkiej i obu diecezji warszawskich.
Meksyk: w trakcie celebracji Eucharystii, tuż po udzieleniu Komunii Świętej, w niedzielę 21 września w wieku 62 lat zmarł na zawał serca ojciec José de Luz Rosales Castañeda.
Według informacji udostępnionych przez ACI Prensa, diecezja Gómez Palacio, gdzie pełnił posługę ksiądz, poinformowała, że „zmarł po udzieleniu Komunii. Puryfikował już kielich, gdy upadł”. Odnośnie do przyczyny śmierci, sprecyzowano, że „była to śmierć naturalna, zawał serca”.
Dożynki wojewódzkie, zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, odbyły się w nowej lokalizacji w Świdniku.
Czas wdzięczności za trud rolników i ich troskę, by nikomu nie zabrakło chleba, rozpoczął się od korowodu, który poprowadził pochodzący ze Świdnika Zespół Tańca Ludowego „Leszczyniacy”. Następnie gospodarze: marszałek Jarosław Stawiarski oraz starosta świdnicki Waldemar Jakson, powitali delegacje wieńcowe oraz gości. – W naszej tradycji dożynki to najpiękniejsze święto polskiej wsi, podczas którego wyrażamy wdzięczność Bogu, ale także kierujemy wzrok na rolników, ludzi ciężkiej pracy, którym zawdzięczamy chleb codzienny leżący na naszych stołach – powiedział J. Stawiarski.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.