Zawiera ona potas, wapń, magnez, cynk oraz żelazo, a także witaminy: B1, B2, C i E. Sałata jest warzywem bogatym w kwas foliowy. Zawiera sporo wody oraz błonnika, dzięki czemu jest bardzo nisko kaloryczna i można ją jeść praktycznie bez ograniczeń.
Wygląd sałaty może powiedzieć nam o jej świeżości. Im jej liście mają ciemniejsze zabarwienie i są bardziej jędrne, tym warzywo jest świeższe i zawiera więcej wartości odżywczych. Sałata ma właściwości odkwaszające, wspomagające trawienie oraz oczyszczające organizm. Bardzo korzystnie wpływa też na nasze krążenie. Aby wartości odżywcze sałaty były w pełni wykorzystane przez nasz organizm, powinniśmy przed zjedzeniem polać ją tłuszczem, najlepiej olejem nierafinowanym, tłoczonym na zimno, np. oliwą czy olejem lnianym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Rodzaje sałat:
Sałata lodowa, która ma chrupkie liście i zbitą, okrągłą główkę. Świetnie smakuje z pomidorami i serem feta.
Sałata rzymska, która również jest chrupiąca, ale jej liście są długie i ciemnozielone. Świetnie nadaje się jako łódeczka do sałatek lub jako dekoracja półmisków.
Roszponka, której liście są drobne i raczej delikatne, mają lekko orzechowy smak.
Portulaka, która jest podobna do roszponki, jej liście jednak są bardziej mięsiste, chrupkie i bardziej trwałe. Można ją jeść, chrupiąc jak marchewkę lub dodając do sałatek i innych prostych dań.
Rukola, której smak jest nieco ostrzejszy, a czasami nawet pikantny. Kształtem przypomina ona mlecz. Świetnie komponuje się z pizzą lub spaghetti. Stanowi doskonałe połączenie z pomidorami, parmezanem i czosnkiem. Można z niej robić również pesto.
Sałata masłowa – jest to najpopularniejsza odmiana sałaty. Ma słodkie, soczyste i miękkie liście. Jest, niestety, bardzo delikatna i szybko więdnie. Włożona na chwilę do zimnej wody może jednak wrócić do swojego wcześniejszego stanu. Doskonała w połączeniu z warzywami wiosennymi: ogórkiem, pomidorem czy dymką.