Reklama

Z zakonnej kuchni

Krem z buraków

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
2 wcześniej ugotowane buraki
szklanka bulionu warzywnego
1-2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
szklanka mleka kokosowego
masło klarowane, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:
Masło rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Do wysokiego naczynia włóż buraki oraz zawartość patelni i dodaj pozostałe składniki – mleko kokosowe i bulion warzywny. Całość zmiksuj na gładką masę. Możesz wszystko razem krótko podgotować.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-09-13 18:26

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W buraku siła

Buraki odtruwają organizm i stymulują jego odnowę.

Można je jeść na wiele sposobów – na surowo, gotowane, pieczone i w formie wywaru, czyli tradycyjnego barszczu. Buraki to cenne źródło kwasu foliowego (substancji ważnej dla kobiet planujących ciążę), witamin: B6, B12, A i C, a także żelaza, wapnia oraz magnezu. Duża zawartość żelaza sprawia, że jedzenie tych warzyw zalecane jest w przypadku anemii i w celu poprawienia wyników morfologii krwi. Mają one też sporo węglowodanów, działają dobroczynnie na pracę układu pokarmowego. Teraz jest pora, by przygotować je na zimę, aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych.

CZYTAJ DALEJ

Bóg daje nam miłość, wolność i nieskończenie więcej

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii J 14, 1-6.

Piątek, 26 kwietnia

CZYTAJ DALEJ

Fatima: z gajów oliwnych należących do sanktuarium pozyskano w 2023 roku 13 ton oliwy

2024-04-26 19:58

[ TEMATY ]

Fatima

oliwa

gaj oliwny

Ks. dr Krzysztof Czapla

Z położonych na terenie Sanktuarium Matki Bożej Różańcowej w Fatimie, w środkowej Portugalii, gajów oliwnych pozyskano w 2023 roku około 13 ton oliwy, podały władze tego miejsca kultu, na terenie którego znajdują się tysiące drzew oliwki europejskiej.

Jak poinformowała Patricia Duarte z władz portugalskiego sanktuarium, w minionym roku zanotowano mniejsze zbiory oliwek, co było równoznaczne ze zmniejszeniem pozyskanej ilości oliwy z pierwszego tłoczenia. Dodała, że w latach najlepszego urodzaju z należących do sanktuarium fatimskiego gajów pozyskiwano rocznie surowiec, z którego wytwarzano do 30 litrów oliwy. Duarte sprecyzowała, że oliwa kierowana jest w Fatimie do placówek należących do sanktuarium i służy miejscowym placówkom przyjmującym pielgrzymów na ich własne potrzeby.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję