Reklama

Z zakonnej kuchni

Tarty na słono

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tarta na słono to dobry pomysł na pyszny obiad lub ciepłą kolację. Spód tarty najczęściej robimy z kruchego ciasta albo ciasta francuskiego. Farsz możemy przygotować według indywidualnych upodobań. Popularne są zarówno tarty z warzywami, np. z cukinią, brokułami lub szparagami (najlepiej sprawdzają się warzywa wyraziste w smaku, takie jak por czy cebula), jak i te z mięsem, np. z boczkiem, salami czy z kurczakiem i papryką. Wyśmienicie smakują tarty z łososiem, a także inne tarty na słono, np. grzybowa lub cebulowo-serowa.

Tartę można komponować właściwie dowolnie; to doskonały pomysł na „porządkowanie” lodówki – możemy dodać do niej resztki składników, które pozostały z przygotowania innych dań. Zagniatamy ciasto, przygotowujemy farsz, pieczemy ok. pół godziny i – gotowe.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Tarta z porami

SKŁADNIKI:
30 dag mąki
15 dag masła
3-4 duże pory z długą białą częścią
15-20 dag wędzonego boczku
1-2 łyżeczki maggi
sól, pieprz
1/2 szklanki śmietany 18%
2 jajka
gałka muszkatołowa
10 dag sera rokpol (lub innego pikantnego)

Mąkę przesiewamy i siekamy z zimnym masłem. Wlewamy dwie łyżki zimnej wody i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Białe części pora kroimy w talarki, płuczemy i osączamy na sicie. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy pory, odrobinę wody, solimy i dusimy 15 min. Przyprawiamy maggi i pieprzem. Śmietanę i jajka mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy łyżeczkę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Ser ścieramy na tarce i łączymy z masą. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Zimne ciasto kroimy na plastry i wylepiamy nim dno oraz boki formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Wykładamy pory z boczkiem i zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika. Po 20 min zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze ok. 25 min. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, przykrywamy formę pergaminem. Tartę można podawać na ciepło lub na zimno.

Tarta ze szpinakiem

Składniki – spód:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
2 duże żółtka
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli

Składniki – farsz:
10 dag boczku wędzonego
1 mała cebula
20 dag mrożonych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
15 dag sera feta
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 jajka
10 dag żółtego sera
sól, pieprz

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki, siekamy, dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Wałkujemy ciasto i wylepiamy nim formę. Przed pieczeniem nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 190°C przez 15-20 min do lekkiego zrumienienia.

2022-01-03 12:52

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Leśny mech

SKŁADNIKI: 300 g świeżego szpinaku (baby) lub szpinaku mrożonego 3 duże jaja 3 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu 3 szklanki roztopionego masła 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 2 szklanki mąki 2 1 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 250 ml śmietany kremówki 36% lub mleka kokosowego (70% kokosu i 30% wody) 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny albo soku z cytryny
CZYTAJ DALEJ

Ile osób zgłosiło się do seminariów? Mamy najnowsze statystyki powołaniowe

2025-10-03 14:23

[ TEMATY ]

klerycy

seminarium duchowne

alumni

statystyki powołaniowe

Bożena Sztajner/Niedziela

Formację do kapłaństwa w seminariach diecezjalnych, zakonnych i misyjnych w Polsce rozpoczęło w tym roku akademickim 289 mężczyzn. To mniej niż w roku ubiegłym lecz nieco więcej niż przed dwoma laty. - Sytuacja od trzech lat jest ustabilizowana. Po okresie, w którym liczba nowych powołań mocno malała, obecnie jest ona mniej więcej stała - komentuje najnowsze statystyki powołaniowe ks. dr Jan Frąckowiak, przewodniczący Konferencji Rektorów Seminariów. Większość kandydatów wywodzi się z szeregów służby liturgicznej. - Młodzi wykazują dobre motywacje i są gotowi do intensywnej pracy nad sobą - mówi ks. dr Frąckowiak

Najnowsze dane statystyczne dotyczące powołań (stan na 1 października 2025 r.) uwzględniają stan liczbowy kleryków z 69 ośrodków formacyjnych: 32 seminariów diecezjalnych/międzydiecezjalnych dla alumnów z 41 diecezji rzymskokatolickich, 33 seminariów zakonnych, 2 seminariów misyjnych Redemptoris Mater, 1 seminarium greckokatolickiego oraz seminarium dla starszych kandydatów "35+".
CZYTAJ DALEJ

Kontrole na granicach z Niemcami i Litwą zostają przedłużone

2025-10-05 07:59

[ TEMATY ]

granica

Monika Książek

W niedzielę w życie weszło rozporządzenie w sprawie przedłużenia tymczasowej kontroli na granicy z Niemcami i Litwą. Przepisy przedłużają kontrole o pół roku - do 4 kwietnia 2026 r.

Kontrole na granicach z Niemcami i Litwą wprowadzono 7 lipca; następnie kontrole przedłużono od 6 sierpnia do 4 października. Kolejne rozporządzenie zaczęło obowiązywać w niedzielę 5 października i przedłuża ono tymczasowe kontrole graniczne o pół roku - do 4 kwietnia 2026 r.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję