Reklama

Zdrowie

Nasze zdrowie

Co wiemy o anemii?

Najprostszym, chociaż mocno przybliżonym sposobem diagnozy anemii jest odchylenie dolnej powieki i obejrzenie śluzówki oka. Jej jasny kolor może świadczyć o niedokrwistości.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Lepszym i powszechnie dostępnym badaniem pozwalającym na dokładną diagnozę jest morfologia krwi, która wykazuje, czy w krwiobiegu znajduje się odpowiednia ilość hemoglobiny i czerwonych krwinek. Wskazaniem do wykonania tego badania są m.in.: bóle głowy, zmniejszona tolerancja wysiłku fizycznego, kłopoty z koncentracją, częste odczuwanie zimna dłoni i stóp. Wraz z rozwojem choroby mogą się pojawić kołatanie lub przyspieszona akcja serca, utrata apetytu, łamliwość włosów i paznokci, może też dochodzić do omdleń.

Przyczyny anemii mogą być różne, ale jej najczęstszym powodem jest niewłaściwa dieta, a konkretnie niedobór żelaza lub takich składników, jak kwas foliowy czy witamina B12. Mamy wtedy do czynienia z anemią z niedoboru. Inna grupa przyczyn to przewlekłe choroby różnych narządów, np. wątroby, nerek – mówimy wtedy o anemii wtórnej. Kolejną grupę stanowią zaburzenia w funkcjonowaniu szpiku kostnego. Do niedokrwistości może także dojść na skutek gwałtownego odchudzania się, obecności niektórych pasożytów w organizmie, utraty dużej ilości krwi, np. podczas operacji czy wypadku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Nieprawidłowy wynik morfologii zawsze wymaga konsultacji z lekarzem, aby określić, czy mamy do czynienia z anemią łagodną, umiarkowaną, ciężką czy zagrażającą życiu, oraz znaleźć jej przyczynę, od tego bowiem zależy dalsze leczenie.

Najczęściej występuje anemia spowodowana niedoborem składników pokarmowych. Dlatego niezależnie od zleconych przez lekarza preparatów warto zadbać, aby na talerzu znalazły się produkty bogate w żelazo i związki ułatwiające jego wchłanianie. Dietetycy z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej radzą, aby dietę wzbogacić o produkty pochodzenia zwierzęcego, które są źródłem lepiej przyswajalnego żelaza hemowego – chude mięso (np. wołowina, schab, kurczak, indyk), ryby, jaja (głównie żółtko).

Produkty bogate w żelazo są łatwiej przyswajane w obecności witaminy C, dlatego warto je łączyć z warzywami i innymi źródłami tej witaminy. Trzeba natomiast unikać łączenia żywności bogatej w żelazo z produktami, które zawierają składniki utrudniające jego wchłanianie, m.in. fityniany, kwas szczawiowy, teinę i kofeinę. Przeciwwskazane są również wyroby cukiernicze, tłuste mięsa i wędliny oraz smalec.

Reklama

W procesie krwiotwórczym ważną rolę odgrywa witamina B6, dlatego warto sięgać m.in. po: pełnoziarniste produkty zbożowe, kapustę, szpinak, fasolkę szparagową, kalafiory, banany, orzechy. Kolejni sprzymierzeńcy w wytwarzaniu czerwonych krwinek to witamina B12 i kwas foliowy. Ta pierwsza jest zawarta we wspomnianych już jajach, mięsie i rybach, a także w serach twarogowych, jogurtach, kefirze. Źródłem kwasu foliowego są natomiast warzywa liściaste i nasiona roślin strączkowych, np. soczewicy, fasoli, grochu.

Sprawdzanie poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek jest ważne, ponieważ skutki nieleczonej, długotrwałej anemii odczuwa cały organizm, zwłaszcza serce i mózg. Osoby na diecie wegetariańskiej powinny ją systematycznie analizować pod kątem zawartości żelaza oraz witamin B6 i B12.

Temat diety w leczeniu i profilaktyce anemii jest obszerny i ważny, przy jej układaniu można skorzystać z pomocy Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i bezpłatnych porad specjalistów udzielanych za pośrednictwem strony: www.poradnia.ncez.pl .

2023-02-07 13:52

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Witaminowa czarna bomba

Jeżyny oferują wiele korzyści odżywczych i zdrowotnych. Są bogatym źródłem witamin (m.in. C i K), składników mineralnych (mangan) oraz błonnika.

CZYTAJ DALEJ

Świdnik. Jubileusz parafii Chrystusa Odkupiciela

2024-04-29 05:51

Paweł Wysoki

40 lat temu w Świdniku biskup lubelski Bolesław Pylak powołał nowy ośrodek duszpasterski. Do tworzenia parafii i budowy kościoła pw. Chrystusa Odkupiciela skierował ks. Andrzeja Kniazia, który wraz z grupą wiernych jeszcze w 1984 r. wybudował tymczasową kaplicę, a kilka lat później świątynię.

CZYTAJ DALEJ

Papież do kanosjanów i gabrielistów: kapituła generalna to moment łaski

2024-04-29 20:12

[ TEMATY ]

papież Franciszek

Grzegorz Gałązka

Franciszek przyjął na audiencji przedstawicieli dwóch zgromadzeń zakonnych kanosjanów i gabrielistów przy okazji przeżywanych przez nich kapituł generalnych. Jak podkreślił, spotkanie braci z całego zgromadzenia jest wydarzeniem synodalnym, fundamentalnym dla każdego zakonu, i stanowi moment łaski.

„Przeszłość, teraźniejszość i przyszłość spotykają się na kapitule przez wspominanie, ewaluację i pójście naprzód w rozwoju zgromadzenia” - mówił Franciszek. Wyjaśniał następnie, że harmonia między różnorodnością jest owocem Ducha Świętego, mistrza harmonii. „Jednolitość czy to w instytucie zakonnym, czy w diecezji, czy też w grupie świeckich zabija. Różnorodność w harmonii sprawia, że wzrastamy” - zaznaczył Ojciec Święty.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję