Reklama

Ciasta i desery

Życie ze smakiem

Nasz redakcyjny przepiśnik

Karnawał to na całym świecie czas zabaw, a wraz z nimi smakowitych słodyczy. Choć w większości są smażone w głębokim tłuszczu, w tym czasie można sobie na nie pozwolić. Tym razem karnawałowe słodkości zaproponowane przez tych, którzy tworzą "Niedzielę".

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karnawałowe róże od Igi

SKŁADNIKI :
*1,5 szklanki mąki tortowej
*2 żółtka
*4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
*2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
*Dodatkowo: olej do smażenia, dowolna konfitura (pół słoiczka), cukier puder do oprószenia, mąka pszenna do posypania stolnicy, białko do smarowania

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną.
2. Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko. Wykrawamy po trzy różnej wielkości krążki. Każdy z nich nacinamy po bokach kilka razy.
3. Krążki układamy jeden na drugim – od największego do najmniejszego, ich środki smarujemy białkiem za pomocą pędzelka, a na koniec środek dociskamy palcem.
4. Róże smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony. Usmażone dokładnie odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Konfiturę przekładamy do rękawa cukierniczego lub tuby do dekoracji tortu. Na każdej różyczce wyciskamy rozetkę konfitury. Oprószamy cukrem pudrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Faworki od Marzenki

SKŁADNIKI :
*200 g mąki
*5 żółtek
*1 łyżka masła
*1-2 łyżek spirytusu, rumu lub wódki
*4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
*szczypta soli
*500 g tłuszczu do smażenia (olej lub smalec)

Reklama

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera lub ręcznie.
2. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na części.
3. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy cienko na grubość 1 mm.
4. Nożem (lub radełkiem) kroimy paski o szerokości 3 cm i długości 8-10 cm. W środku paska robimy nacięcia, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
5. W naczyniu rozgrzewamy tłuszcz, faworki smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Hiszpańskie churros od Igi

SKŁADNIKI:
*30 g masła
*szczypta soli
*2 łyżki cukru
*200 g mąki pszennej
*2 jajka
*250 ml wody
*tłuszcz do smażenia, np. olej rzepakowy lub smalec
*cukier puder do posypania
*polewa czekoladowa (z połowy porcji) według przepisu na opakowaniu

Wykonanie:
1. Wodę, masło, sól i cukier gotujemy, aż masło się rozpuści.
2. Wsypujemy całą mąkę i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy dalej na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
3. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy jedno jajko i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy drugie jajko. (Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste).
4. Tłuszcz rozgrzewamy w garnku do temperatury 180°C.
5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1cm) np. w kształcie zamkniętej gwiazdki.
6. Ciasto wyciskamy na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski. Odcinamy je nożyczkami lub nożem.
7. Churros smażymy z dwóch stron, każda po ok. 2 min na złoto-brązowy kolor.
8. Usmażone wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe lub chłodne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.

Oponki serowe Marzenki

Reklama

SKŁADNIKI:
*400 g mąki
*300 g białego sera (przecisnąć przez praskę)
*2 jajka
*1/2 szklanki cukru
*6 łyżeczek gęstej śmietany
*6 łyżek oleju
*2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
2. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy szklanką krążki i środki krążka np. małym kieliszkiem.
3. Powstałe w ten sposób oponki smażymy na rozgrzanym oleju (tak jak pączki).
4. Odsączamy na ręczniku papierowym. Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Ciasteczka półfrancuskie Halinki

SKŁADNIKI:
*8 szklanek mąki
*500 g masła roślinnego
*1/2 litra gęstej śmietany
*4 żółtka
*40 g drożdży
*2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Z powyższych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz.
2. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy foremkami ciasteczka, smarujemy białkiem (pędzelkiem) i maczamy w cukrze (najlepiej gruboziarnistym).
3. Pieczemy w temp. 180°C ok. 10 min na złoty kolor.

2024-01-09 11:42

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy

Składniki (porcja dla czterech osób): 0,5 szklanki soczewicy 3 łyżki orzechów laskowych 1 pigwa (ok. 170 g) 2 łyżeczki miodu 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu jabłkowego po szczypcie soli morskiej i mielonego pieprzu 4 garści roszponki 5 plastrów fety (100 g)
CZYTAJ DALEJ

Franciszek: smutek bogactw przeszkodą w pójściu za Jezusem

2025-04-09 12:14

[ TEMATY ]

papież Franciszek

Vatican Media

Papież Franciszek

Papież Franciszek

Na przeszkodę jaką może być smutek bogactwa w pójściu za Jezusem wskazał Ojciec Święty w swojej kolejnej katechezie mówiącej o spotkaniach Jezusa. Jej tekst opublikowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

Papież nawiązał do opisanego w Ewangelii św. Marka (Mk 10, 17-22) spotkania Pana Jezusa z człowiekiem mającym wiele posiadłości, których nie potrafił się wyzbyć, aby pójść za Jezusem. Zauważył, że chodzi o mężczyznę, który od młodości przestrzegał przykazań, ale mimo to nie odnalazł jeszcze sensu swojego życia. Spotykając Jezusa pyta, co ma czynić, aby osiągnąć życie wieczne?. Franciszek zwrócił uwagę, że dla owego człowieka czymś obcym jest bezinteresowność. „Życie wieczne jest dla niego dziedzictwem, czymś, co otrzymuje się na mocy prawa, poprzez skrupulatne przestrzeganie zobowiązań” - zauważył. Podkreślił, że Jezus spojrzał do wnętrza tego człowieka. Czyni to także wobec każdego z nas, widząc naszą słabość, ale także nasze pragnienie bycia kochanymi takimi, jakimi jesteśmy.
CZYTAJ DALEJ

Flebolog, angiolog czy chirurg naczyniowy – jakiego specjalistę wybrać na żylaki?

2025-04-09 14:12

[ TEMATY ]

Flebolog

angiolog

chirurg naczyniowy

żylaki

Materiał zewnętrzny https://plusmed.info.pl

Zabieg laserowego usuwania żylaków w Centrum Medycznym Plus Med

Zabieg laserowego usuwania żylaków w Centrum Medycznym Plus Med

Czujesz ciężkość nóg, na łydce pojawiły się pajączki albo zaczynasz podejrzewać niewydolność żylną? Zastanawiasz się, czy pomoże flebolog, angiolog, czy może chirurg naczyniowy? Spokojnie – zaraz wszystko wyjaśnimy! Sprawdź, czym zajmuje się każdy z tych lekarzy od żył i jak dobrać odpowiedniego specjalistę do swojego schorzenia – od diagnostyki po leczenie układu naczyniowego.

Flebologia to zwyczajowe określenie dziedziny medycyny zajmującej się chorobami żył – szczególnie kończyn dolnych. Choć brzmi jak oficjalna specjalizacja, w rzeczywistości nie istnieje jako osobna ścieżka kształcenia. Flebologiem najczęściej określany jest chirurg naczyniowy, angiolog albo chirurg ogólny, który specjalizuje się w diagnozowaniu i leczeniu schorzeń układu żylnego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję