Kurkuma to sproszkowany korzeń ostryżu długiego. Początkowo była uprawiana wyłącznie ze względu na swój żółty kolor, który służył jako barwnik. W latach późniejszych była wykorzystywana jako przyprawa, a następnie – w celach leczniczych. Jednym ze składników zawartych w kłączu kurkumy jest kurkumina. Kłącze kurkumy ma wiele zalet żywieniowych. Obok podstawowych wartości odżywczych zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki mineralne, tj.: wapń, potas, żelazo, sód, a także witaminy z grupy B oraz kwas askorbinowy. Charakterystyczny żółty kolor odgrywa ważną rolę w przemyśle spożywczym. Warto podkreślić, że dla tego przemysłu barwa jest elementem istotnie wpływającym na organoleptyczną akceptację konsumenta. Kurkumina jest ponadto naturalnym barwnikiem, przez co zabarwienie produktu kurkumą nie wpływa na pogorszenie jego jakości.
Właściwości lecznicze
Stosowano ją już w starożytności jako środek o działaniu przeciwzapalnym, a także przy dolegliwościach układu pokarmowego. Kurkumina jest bioaktywnym składnikiem kurkumy. Potwierdzono to w połowie XX wieku. Odnotowuje się szeroki zakres działania kurkumy zarówno na pojedynczą komórkę, jak i na cały organizm. W latach 70. XX wieku udowodniono, że przyprawa ta wykazuje właściwości obniżające poziom cholesterolu czy zapobiegające cukrzycy. Kurkuma obok działania przeciwzapalnego ma również właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe. Kurkumina wykazuje także działanie neuroprotekcyjne, spowalnia rozwój choroby Alzheimera. Przyprawa ta działa ponadto ochronnie na przewód pokarmowy.
Zastosowanie
Kurkumę dodaje się do wielu produktów spożywczych, np. wyrobów cukierniczych, piekarniczych, produktów mlecznych, owoców kandyzowanych, musztard czy produktów dla dzieci. Powszechnie znana jest jako składnik przyprawy curry. Ta żółta przyprawa jest w pełni bezpieczna, a włączenie jej do diety może pozytywnie wpływać na zdrowie człowieka.
Pomóż w rozwoju naszego portalu