Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Mielone nie tylko w kotletach

Z mielonego mięsa usmażymy nie tylko tradycyjne mielone. Odrobina wyobraźni pozwoli nam wyczarować z niego niecodzienne i bardzo smaczne dania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierożki francuskie

SKŁADNIKI :
*gotowe ciasto francuskie
*20 dag mielonej wieprzowiny
*5 dag suszonych grzybów
*2 jajka
*1 cebula
*sól, pieprz
*1 łyżka oleju

Wykonanie:
1. Grzyby opłucz, namocz w letniej wodzie, a gdy zmiękną, zmień wodę; ugotuj grzyby i zmiel w maszynce do mięsa.
2. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na oleju.
3. W misce wyrób mięso z jajkiem, solą i pieprzem. Dodaj przygotowane grzyby i cebulę, wymieszaj.
4. Ciasto rozłóż, wytnij kwadraty, na każdym połóż trochę farszu i zlep w trójkąty.
5. Ułóż na natłuszczonej blaszce. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bułki z farszem mięsnym

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*1 kg mąki
*1 całe jajko i 3 żółtka
*1 opakowanie drożdży
*2 szklanki mleka
*1 kostka masła
*szczypta soli
Farsz:
*1 kg mięsa mielonego
*40 dkg pieczarek
*1 duża papryka czerwona
*1 puszka kukurydzy
*40 dkg żółtego sera
*2 cebule
*pieprz, sól, trochę wegety (przyprawy wg upodobania).

Wykonanie:
1. Ciasto zarób jak na drożdżówkę.
2. Mięso przypraw i podsmaż na patelni, pieczarki przypraw i uduś z cebulą, dodaj do mięsa i przestudź. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i starty żółty ser. Z ciasta drożdżowego formuj bułeczki - kawałki ciasta rozpłaszczaj w rękach, nakładaj na nie farsz i brzegi sklejaj do środka; układaj na blaszce sklejeniem w dół i trochę poczekaj, żeby wyrosły. Piecz w piekarniku w 180°C.

Klopsiki w ostrym sosie

SKŁADNIKI:
*35 dag mielonej wołowiny
*4 ząbki czosnku
*12 łyżek oliwy
*3 papryczki chili
*2 kromki pieczywa
*2 łyżki pokrojonych oliwek
*plaster boczku
*1 jajko
*3 papryki
*1 puszka pomidorów
*2 cebule dymki bez szczypioru
*3 dag imbiru
*1 limonka
*sól, tłuszcz

Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Połowę podduś na oleju.
2. Do wysokiego naczynia przełóż podduszoną cebulę, dodaj mięso, jedną posiekaną papryczkę chili, pokruszone pieczywo, pokrojony w kostkę boczek, oliwki, sól oraz jajko. Wszystko wymieszaj i wyrób masę, następnie uformuj z niej klopsiki.
3. Na rozgrzanym tłuszczu smaż klopsiki po 2 min z każdej strony, obracając, aby się usmażyły równomiernie.
4. Papryki oraz pozostałe papryczki chili oczyść z nasion i pokrój, podobnie cebulę i czosnek. Przełóż na patelnię i podduś na oleju. Dodaj pomidory z sokiem, dopraw solą i duś ok. 10 min.
5. Imbir i skórkę z limonki zetrzyj na tarce i dodaj do sosu.
6. Na koniec wrzuć do sosu usmażone klopsiki i podgrzej. Podawaj z uprażoną kaszą gryczaną.

Reklama

Cannelloni z mięsem mielonym

SKŁADNIKI:
*1 opakowanie suchego makaronu cannelloni (250 g = 24 sztuki)
*750 g mielonej wołowiny (dobrej jakości, np. łopatka wołowa)
*400-500 g pieczarek (białych lub brązowych)
*2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400 g) lub pulpy pomidorowej
*80 g tartego sera (parmezanu lub cheddara)
*300 g tartego sera mozzarella
*1 duża cebula (ok. 250 g)
*4 ząbki czosnku (ok. 20 g)
*3 łyżki oleju do smażenia (lub oliwy)
*przyprawy i zioła: 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżka ziół włoskich, 1/3 łyżeczki pieprzu, spora szczypta chili)

Wykonanie:
1. Cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj. Na nagrzaną patelnię wlej olej do smażenia (lub oliwę). Wyłóż cebulę. Po 3-4 min dodaj obrane i drobno poszatkowane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj.
2. Dodaj mieloną wołowinę oraz przyprawy; po mniej więcej 10 min mięso powinno być gotowe, by dodać do niego kolejne składniki.
3. Pieczarki pokrój w kostkę – nie mniejszą niż ok. 5x5 mm – i podsmażaj na łyżce oleju (na osobnej patelni), aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić.
4. Dodaj pieczarki do mięsa i wymieszaj.
5. Do lekko przestudzonego farszu dodaj starty parmezan lub cheddar.
6. Wymieszaj farsz i ostrożnie nafaszeruj nim suche rurki cannelloni. Dokładnie wypełnione rurki układaj obok siebie w naczyniu wysmarowany odrobiną oliwy lub innego oleju do smażenia.
7. Na rurki wyłóż pokrojone drobno pomidory z puszek lub tyle samo gęstej pulpy pomidorowej. Całość posyp obficie startym serem mozzarella.
8. Tak przygotowane naczynie z makaronem przykryj szczelnie folią aluminiową (lub włóż makaron do naczynia żaroodpornego z pokrywą) i umieść na środkowej lub nieco niższej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (opcja grzania góra/dół) lub 165°C z funkcją termoobiegu. Po mniej więcej 30 min. pieczenia zdejmij folię i poczekaj jeszcze ok. 5 min, aż ser ładnie się zrumieni.

2024-03-28 13:51

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Włoski „łowca” pedofilów ks. Fortunato Di Noto: musimy bardziej chronić dzieci

2024-05-05 15:35

[ TEMATY ]

Ks. Di Noto

Włodzimierz Redzioch

Ks. Fortunato Di Noto

Ks. Fortunato Di Noto

Pedopornografia staje się coraz powszechniejszym przestępstwem w internecie, do tego dochodzą nadużycia związane z wykorzystywaniem sztucznej inteligencji. W rozmowie z włoską agencją SIR wskazuje na to ks. Fortunato Di Noto. Jest on inicjatorem Dnia Dzieci Ofiar Przemocy, Wykorzystywania i Obojętności, który przypada w pierwszą niedzielę maja. W tym roku obchodzony jest już po raz dwudziesty ósmy i przekroczył granice Włoch, docierając m.in. do Polski, Francji i Watykanu.

Obojętność unicestwia dzieciństwo

CZYTAJ DALEJ

Ks. prof. Tomasik: Pierwszą Komunię św. można przyjąć wcześniej niż w wieku 9 lat

2024-05-05 08:31

[ TEMATY ]

Pierwsza Komunia św.

Karol Porwich/Niedziela

W Kościele katolickim istnieje możliwość wcześniejszej Komunii św. niż w wieku 9 lat, jeżeli rodzice tego pragną, a dziecko jest odpowiednio przygotowane - powiedział PAP konsultor Komisji Wychowania Katolickiego KEP ks. prof. Piotr Tomasik. Wyjaśnił, że decyzja należy do proboszcza parafii.

W maju w większości parafii w Polsce dzieci z klas trzecich szkół podstawowych przystępować będą do Pierwszej Komunii św. W przygotowanie uczniów zaangażowane są trzy środowiska: parafia, szkoła i rodzina.

CZYTAJ DALEJ

Abp Jędraszewski: tylko budowanie na Chrystusie pozwoli ocalić siebie i swoją tożsamość

2024-05-05 18:59

[ TEMATY ]

abp Marek Jędraszewski

Karol Porwich/Niedziela

Abp Marek Jędraszewski

Abp Marek Jędraszewski

I dawne, i niezbyt odległe, i współczesne pokolenia, jeśli chcą ocalić siebie i swoją tożsamość, muszą nieustannie zwracać się do Chrystusa, który jest naszą skałą, kamieniem węgielnym, na którym budujemy wszystko - mówił abp Marek Jędraszewski w czasie wizytacji kanonicznej w parafii św. Sebastiana w Skomielnej Białej.

W czasie pierwszej Mszy św. proboszcz ks. Ryszard Pawluś przedstawił historię parafii w Skomielnej Białej. Sięga ona przełomu XV i XVI w. Pierwsza kaplica pod wezwaniem św. Sebastiana i św. Floriana powstała w 1550 r., a w XVIII w. przebudowano ją na kościół. Drewnianą budowlę wojska niemieckie spaliły w 1939 r. a już dwa lata później poświęcono tymczasowy barokowy kościół, a proboszczem został ks. Władysław Bodzek, który w 1966 r. został oficjalnie potwierdzony, gdy kard. Karol Wojtyła ustanowił w Skomielnej Białej parafię. Nowy kościół oddano do użytku w 1971 r., a konsekrowano w 1985 r. - Postawa wiary łączy się z zatroskaniem o kościół widzialny - mówił ksiądz proboszcz, podsumowując zarówno duchowy, jak i materialny wymiar życia wspólnoty parafialnej w Skomielnej Białej. Witając abp. Marka Jędraszewskiego, przekazał mu ciupagę.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję