Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Wiosenne pasty

Przygotowane na bazie warzyw i ziół oraz sera idealnie pasują do pieczywa, chrupiących grzanek czy pajdy swojskiego chleba. Warto po nie sięgać, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z zielonego groszku i rukoli

SKŁADNIKI :
*1 puszka zielonego groszku
*2 garści młodych listków rukoli
*kilka gałązek świeżego koperku
*2 łyżki oliwy
*3-4 łyżki orzechów ziemnych
*1 ząbek czosnku
*2 łyżki startego parmezanu
*sok z cytryny
*sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
1. Groszek odcedź na sicie.
2. Rukolę i koperek posiekaj.
3. Zioła z groszkiem przełóż do kielicha blendera. Wlej oliwę. Dodaj orzechy, czosnek i parmezan.
4. Zblenduj wszystko na pastę.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli pasta jest gęsta, można dodać trochę oliwy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jajeczna z awokado

SKŁADNIKI :
*.4 jajka
*.1 awokado
*.1 duża cebula
*.3 ząbki czosnku
*.1 łyżka majonezu
*.sól, pieprz

Wykonanie:
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
2. Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
3. Cebulę i czosnek obierz z łupinek i pokrój w kostkę.
4. Wszystkie składniki przełóż do miski.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majonez i delikatnie wymieszaj.

Z marchewki i czosnku

Reklama

SKŁADNIKI:
*1 pęczek młodej marchewki
*1-2 ząbki czosnku
*5 suszonych pomidorów w oleju
*1 łyżka octu białego
*1/2 łyżeczki suszonej kolendry
*1/2 łyżeczki kuminu
*1/2 łyżeczki curry
*1 łyżka sezamu
*1 szczypta suszonego peperoncino
*kilka igiełek świeżego tymianku
*oliwa z oliwek
*sól

Wykonanie:
1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż umyte wcześniej i osuszone marchewki oraz czosnek. Skrop oliwą, oprósz solą.
2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. (marchewki muszą być miękkie).
3. Pomidory pokrój i włóż do kielicha blendera. Dodaj upieczone marchewki, czosnek, ocet, przyprawy i sezam. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dopraw do smaku solą.

Twarogowa z rzodkiewką

SKŁADNIKI:
*25 dag twarogu
*2 łyżki jogurtu naturalnego
*1 pęczek rzodkiewek
*1/2 pęczka szczypiorku
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Twaróg rozgnieć widelcem, połącz z jogurtem.
2. Rzodkiewki umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, szczypiorek drobno posiekaj.
3. Połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może dodać posiekany koperek.

2024-04-09 14:22

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki z białej kapusty

W Polsce kapusta należy do najpopularniejszych warzyw. Przyrządza się ją w formie kiszonek, surówek, jako dodatek do pierogów i makaronów. Znakomicie smakuje sok z kapusty, zarówno sam, jak i w połączeniu z sokiem z marchwi czy selera. Kapusta ugotowna na parze bez dodatku tłuszczu nie tuczy.

• duża główka kapusty
CZYTAJ DALEJ

Bp Sawczuk o śp. bp. Dydyczu: żył dla Boga i innych

2025-09-20 12:05

[ TEMATY ]

bp Antoni Dydycz

bp Antoni Pacyfik Dydycz

Diecezja drochiczyńska

„Aż trudno sobie uświadomić, jak wiele osób będzie teraz miało poczucie pustki, bo zabraknie im doradcy, doświadczonego i mądrego człowieka, pasterza, ale i brata w Chrystusie, przyjaciela” - tak o śp. bp. Antonim Pacyfiku Dydyczu mówił bp Piotr Sawczuk, który wygłosił homilię na Mszy pogrzebowej biskupa seniora diecezji drohiczyńskiej.

Zwierzył się, że kiedy 14 września po raz ostatni odwiedził swego poprzednika w szpitalu, „nie sprawiał wrażenia człowieka udręczonego życiem, oddychał spokojnie, tyle że coraz wolniej. Udzieliłem mu błogosławieństwa,. Zmarł 10 minut później”. Bp Szawczuk zaznaczył, że bp Dydycz nie bał się śmierci. Czasami o niej wspominał, ale zawsze ze spokojem, z przekonaniem, że taka jest naturalna kolej rzeczy.
CZYTAJ DALEJ

Mężczyźni u swojego patrona

2025-09-20 15:39

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

W sanktuarium św. Józefa w Nisku miała miejsce coroczna pielgrzymka mężczyzn z całej diecezji.

Spotkanie zgromadziło licznych uczestników, którzy przybyli, by wspólnie modlić się i umocnić w wierze pod opieką swojego patrona. Pielgrzymka rozpoczęła się konferencją, którą wygłosił ks. Konrad Fedorowski, dyrektor Wydziału Duszpasterstwa Małżeństw i Rodzin w Sandomierzu. Ks. Fedorowski, nawiązując do Księgi Rodzaju, podkreślił, że mężczyzna od początku został powołany do działania i pracy, aby zapewniać byt i bezpieczeństwo rodzinie oraz uczestniczyć w stwórczym dziele Boga. Jego podstawowym zadaniem jest ojcostwo, które nadaje sens życiu zarówno mężczyzny w małżeństwie, jak i kapłana. Pytanie Boga „Gdzie jesteś?” pozostaje dziś aktualne i dotyczy wierności mężczyzny swojemu powołaniu. Kapłan zwrócił uwagę na kryzys ojcostwa spowodowany kultem sukcesu, osłabieniem religijności i fałszywym obrazem ojca w mediach. Wskazał, że męskość często redukuje się do stereotypów siły, władzy czy brawury, które nie oddają jej prawdziwego sensu. Ojciec powinien być przewodnikiem i świadkiem wiary, prowadzącym dzieci własnym przykładem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję