Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Smakołyki dla dzieci

Szukasz pomysłów na desery dla dzieci, które możesz przygotować na co dzień i od święta, np. na urodziny czy Dzień Dziecka? Zainspiruj się naszymi i stwórz słodkości, które pokochają najmłodsi.

Niedziela Ogólnopolska 21/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasteczka jaglano-kokosowe

SKŁADNIKI :
*100 g kaszy jaglanej
*400 ml mleczka kokosowego
*10 szt. suszonych daktyli
*6 łyżek wiórek kokosowych
*100 g migdałów siekanych
*1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie i pozostaw do namoczenia na minimum 12 godz.
2. Umieść kaszę w garnku, zalej mleczkiem kokosowym i dodaj daktyle. Przez pierwsze 5 min gotuj kaszę na dość dużym ogniu i często mieszaj, aby się nie przypaliła, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 min, co jakiś czas mieszając. Zdejmij kaszę z ognia, przykryj pokrywką i odstaw, aby wchłonęła pozostałe mleczko kokosowe i wystygła.
3. Gotową jaglankę zblenduj na prawie jednolitą masę. Dodaj płynny olej kokosowy i wiórki kokosowe, całość dokładnie wymieszaj. (Jeśli masa na ciasteczka będzie zbyt zbita, można dodać odrobinę więcej oleju kokosowego).
4. Masę nabieraj łyżką, formuj kulki, delikatnie je spłaszczaj i obtaczaj z jednej strony w migdałach. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia stroną obtoczoną migdałami do góry.
5. Ciasteczka piecz przez 25-30 min, aż się zarumienią.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Lizaki bezowe z aquafaby

SKŁADNIKI :
*kilka drewnianych patyczków do szaszłyków
*150 g aquafaby (woda po ciecierzycy, np. ze słoika)
*200 g cukru
*barwnik spożywczy

Reklama

Wykonanie:
1. Patyczki do szaszłyków obetnij tak, aby otrzymać kilka różnych długości.
2. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Ułóż na nim patyczki. Piekarnik nagrzej do 100°C.
3. Cukier i aquafabę umieść w misie miksera. (Dobrze jest zredukować aquafabę, tj. jeżeli potrzebujesz 150 ml aquafaby, to przelej do garnka 300 ml i podgrzej, aż połowa odparuje. Następnie schłódź płyn i dopiero wtedy używaj go do ubicia).
4. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania białej i sztywnej konsystencji. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kilka kropel barwnika i wymieszaj.
5. Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki dodawaj naprzemiennie białą i kolorową masę bezową.
6. Wyciskaj masę na patyczki, tworząc bezowe lizaki. Z części masy zrób beziki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godz. Upieczone bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku.

Tort lodowy

SKŁADNIKI:
*1,5 l lodów waniliowych lub o innym ulubionym smaku
*100 g herbatników
*kilka biszkoptów lub innych ciastek
*100 g czekolady
*garść rodzynek

Wykonanie:
1. Lody wyjmij wcześniej z zamrażarki, aby dało się je przekładać łyżką.
2. Czekoladę posiekaj drobno. Ciastka połam na kawałki, pokrusz drobniej.
3. Spód tortownicy wyłóż kawałkiem folii aluminiowej, tortownicę zamknij i boczne metalowe elementy wyłóż folią spożywczą.
4. Do tak przygotowanej tortownicy nakładaj lody i dobrze uciskaj. Możesz wcześniej wymieszać wszystkie dodatki z lodami lub nakładać porcję lodów i posypywać ją dodatkami.
5. Lody ułóż w tortownicy po sam wierzch, dobrze uciśnij. Wierzch udekoruj dodatkami. Tort włóż do zamrażarki. Kiedy góra tortu się zetnie, połóż na nią kawałek folii spożywczej. Pamiętaj, aby godzinę przed podaniem tort z zamrażarki przełożyć do lodówki – ułatwi to krojenie.

Muffiny z rabarbarem

SKŁADNIKI:
*250 g rabarbaru
*100 g rozpuszczonego masła
*125 ml mleka roślinnego
*2 jajka
*250 g mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*170 g cukru/ksylitolu

Wykonanie:
1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałeczki.
2. Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami.
3. Do jednej miski wlej roztopione masło, dodaj mleko, jajka i wymieszaj rózgą. W drugiej misce wymieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i słodziwem.
4. Dodaj składniki z pierwszej miski do drugiej i delikatnie, powoli wymieszaj łyżką (tylko do pierwszego połączenia się składników), pod koniec dodaj rabarbar.
5. Ciastem wypełnij papilotki do 3/4 wysokości. Pozostałe ciasto – jeśli takie będzie – wykorzystaj do upieczenia kolejnych babeczek.
6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 min.

2024-05-21 13:57

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świadectwo: Maryja ratuje dziecko

[ TEMATY ]

świadectwo

Bliżej Życia z wiarą

Karol Porwich/Niedziela

Kronika jasnogórskich cudów wciąż się rozrasta. Nie brakuje w nich cudów, które lekarzom nie mieszczą się w ich racjonalnych umysłach. Oto jeden z nich.

Szanowni Państwo, bardzo mi przykro, lecz szanse na przeżycie Krzysztofa są nikłe. Obrażenia mózgu są zbyt rozległe i zbyt dotkliwe. Nawet jeśli jakimś nieprawdopodobnym zrządzeniem losu Państwa syn przeżyje, to trzeba mieć świadomość, że będzie on skazany na stan wegetatywny – powiedział lekarz opiekujący się umierającym chłopcem. Kilka dni po tej diagnozie Krzysztof o własnych siłach wyszedł ze szpitala... Za życie i zdrowie mógł dziękować Maryi.
CZYTAJ DALEJ

Oświadczenie Kapituły Prowincji Warszawskiej Redemptorystów w sprawie ataków na Radio Maryja

2024-11-22 20:24

[ TEMATY ]

redemptoryści

doświadczenie

red

Delegaci polskich redemptorystów, zebrani na II sesji XVIII Kapituły Prowincji Warszawskiej w Tuchowie w dniach 18 – 22 listopada 2024 r., solidaryzują się w podejmowanej działalności ewangelizacyjnej i formacyjnej z o. Tadeuszem Rydzykiem, ze wszystkimi redemptorystami, siostrami zakonnymi, świeckimi pracownikami i wolontariuszami Radia Maryja, Telewizji Trwam, Akademii Kultury Społecznej i Medialnej oraz innych instytucji wyrosłych wokół toruńskiej rozgłośni.
CZYTAJ DALEJ

Aby kolejne pokolenia odkrywały jego ducha

2024-11-23 17:21

ks. Łukasz Romańczuk

Wychowankowie ks. Zienkiewicza

Wychowankowie ks. Zienkiewicza

29 lat temu do wieczności odszedł ks. Aleksander Zienkiewicz. Jego wychowankowie każdego roku w rocznicę śmierci gromadzą się na modlitwie przy grobie Sługi Bożego ks. Zienkiewicza. Kościół śś. Apostołów Piotra i Pawła na Ostrowie Tumskim wypełnił się “Czwórkowiczami”, a Eucharystii przewodniczył bp Maciej Małyga.

Po śmierci ks. Zienkiewicz pochowany został na Cmentarzu św. Wawrzyńca przy ul. Bujwida we Wrocławiu. W 2019 roku w wyniku procedury wynikającej z procesu beatyfikacyjnego doczesne szczątki “Wujka’ zostały przeniesione do sarkofagu w kościele śś. Apostołów Piotra i Pawła i od tego momentu wychowankowie ks. Zienkiewcza spotykają się w tej świątyni, rozpoczynając od modlitwy różańcowej, a później modląc się na Eucharystii. Na początku liturgii słowa pozdrowienia wyraził ks. Andrzej Dziełak, wypowiadając słowa radości ze złożonego niedawno w Rzymie “Positio”. W homilii bp Maciej zaznaczył, że rozpoczyna się rok jubileuszowy pod hasłem “Pielgrzymi nadziei”, a w Archidiecezji Wrocławskiej wyznaczone zostały różne szlaki nadziei. Jest m.in. szlak pojednania, któremu patronuje kard. Bolesław Kominek. Jest też szlak młodych pod patronatem Sługi Bożego ks. Aleksandra Zienkiewicza - To będzie dla naszej diecezji dobra okoliczność, aby kolejne pokolenia odkrywały jego znaczenie i jego ducha - mówił biskup.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję