Keczup
SKŁADNIKI :
* 3 kg pomidorów
* 1 por
* 1 seler
* 25 dag cebuli
* 18 dag cukru
* 1 strąk czerwonej papryki
* 2 liście laurowe
* 2,5 łyżki soli
* 1 szklanka octu
* 10 goździków
* 1/4 łyżki cynamonu
* kilka ziaren ziela angielskiego
* papryka w proszku.
Wykonanie:
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój i przełóż do dużego rondla.
2. Pozostałe warzywa obierz i pokrój, dodaj do pomidorów.
3. Garnek ustaw na małym ogniu i duś warzywa, aż zmiękną, przetrzyj przez sito.
4. Do przecieru dodaj przyprawy korzenne, sól, cukier i ocet.
5. Garnek ponowne ustaw na piecu i gotuj ketchup, aż zgęstnieje.
6. Przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj ok. 20-25 min.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Musztarda jabłkowa
SKŁADNIKI :
* 1 kg jabłek
* 4 dag mielonej gorczycy
* 1 łyżka cukru
* 2 łyżki miodu
* 1/2 łyżki oleju
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/5 szklanki octu jabłkowego.
Reklama
Wykonanie:
1. Jabłka obierz, przełóż do garnka, dodaj cukier, ewentualnie odrobinę wody, i smaż 30 min, aż jabłka się rozprażą.
2. Przetrzyj jabłka przez sito, dodaj pozostałe składniki i smaż jeszcze 10 min.
3. Jeżeli ktoś lubi ostrzejszą musztardę, na koniec może dodać szczyptę chili lub łyżkę startego chrzanu.
4. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko.
5. Musztardę przełóż do wyprażonych słoiczków.
6. Pasteryzuj 20 min.
7. Po przestudzeniu odstaw na 2 tygodnie w chłodne miejsce „do przegryzienia”.
8. Musztarda zachowuje ważność do 2 miesięcy.
Sos paprykowy
SKŁADNIKI :
* 1 kg czerwonej papryki
* 50 dag bakłażana
* 4 ząbki czosnku
* 195 g gęstego przecieru pomidorowego
* 10 dag cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 1/2 szklanki octu
* 1/2 opakowania suszonej bazylii
* 1,5 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka mielonego pieprzu.
Wykonanie:
1. Umyte, osuszone papryki i bakłażany oraz nieobrane ząbki czosnku wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż wszystko zmięknie, a skórka miejscami lekko się przypali.
2. Warzywa wyjmij, zostaw do przestudzenia, następnie obierz ze skórki, a z papryk usuń gniazda nasienne.
3. Wszystkie warzywa przepuść przez maszynkę do mięsa.
4. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, wlej zmielone warzywa i cały czas mieszając, duś je na małym ogniu ok. 1 godz.
5. Gdy masa zgęstnieje, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zagotuj.
6. Przełóż do wyprażonych słoików, szczelnie zamknij i pasteryzuj ok. 25 min.
Co zrobić, by przetwory się udały
Nawet sprawdzone przepisy nie gwarantują udanych przetworów. Upewnij się, czy nie popełniasz jakiegoś błędu.
,B.1. Niedobra pogoda
Warzyw i owoców nie zbieraj i nie kupuj, gdy od kilku dni leje deszcz. Trzeba odczekać co najmniej 4 dni, żeby owoce dojrzewały w słońcu (zawierają wtedy mniej wody).
2. Woda z kranu
Reklama
Zawiera różne mikroelementy, które wpływają na smak i zapach przetworów. Lepiej używać wody mineralnej lub źródlanej.
3. Źle wyparzone słoiki i zakrętki
Słoiki wyparzaj w piekarniku: na blaszce połóż papier do pieczenia i ustaw słoiki, aby się nie stykały. Piekarnik nastaw na 130oC i wyparzaj słoiki przez 20 min. Zakrętki natomiast sterylizuj we wrzątku. Po wyparzeniu warto je przetrzeć spirytusem albo 10-procentowym octem spirytusowym.
4. Odwracanie słoików po pasteryzacji
Po pasteryzacji ustaw słoiki na ścierce i przykryj ręcznikiem – gdy wolniej stygną, zamykają się szczelniej. Nie polecamy odwracania słoików do góry dnem. Gorące przetwory są płynne i po odwróceniu przyklejają się do wieczka lub wyciekają, powodując rozszczelnienie nakrętki.