Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Fenkuł – koper włoski

To wspaniałe warzywo, często jest stosowane w diecie św. Hildegardy.

2025-10-15 07:39

Niedziela Ogólnopolska 42/2025, str. 62

[ TEMATY ]

Dobre rady

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pochodzi z południowego regionu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiany jest w Azji oraz Ameryce Północnej. Za jadalną część uważa się bulwę, choć jadalne są również nasiona, z których przygotowywana jest m.in. herbata ziołowa.

Korzeń kopru włoskiego charakteryzuje się żółtobiałą barwą oraz obłym kształtem. 100 g bulwy dostarcza ok. 31 kcal. Warzywo w ponad 90% składa się z wody.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Fenkuł jest bogaty w składniki mineralne, zwłaszcza potas i mangan, witaminy: A, C, K oraz kwas foliowy, a także olejki eteryczne. To sprawia, że wykazuje pozytywny wpływ na organizm.

Badania naukowe dowodzą, że najwięcej właściwości prozdrowotnych wykazują jego nasiona.

Koper włoski wpływa pozytywnie na układy moczowy oraz pokarmowy. Jest pomocny w leczeniu chorób pochodzenia bakteryjnego, grzybiczego oraz wirusowego.

Pełna treść tego i pozostałych artykułów z NIEDZIELI 42/2025 w wersji drukowanej tygodnika lub w e-wydaniu .

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z fenkułu i cykorii z polędwiczką wieprzową

Składniki: 1 koper włoski 1 cykoria sałatowa 2 garści sałaty rzymskiej 1 łyżeczka świeżego koperku 2 garści mięty plaster sera pleśniowego niebieskiego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 15 dag polędwicy wieprzowej 1 łyżeczka masła klarowanego 3 łyżki szalotki
CZYTAJ DALEJ

My wybieramy, czy chcemy iść za Jezusem, czy nie

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

pixabay.com

Rozważania do Ewangelii Łk 12, 49-53.

Czwartek, 23 października. Dzień Powszedni albo wspomnienie św. Jana Kapistrana, prezbitera albo wspomnienie św. Józefa Bilczewskiego, biskupa.
CZYTAJ DALEJ

Kard. G. Ryś: Bogu służyć się nie da, ponieważ On zawsze jest pierwszy w służbie.

2025-10-23 18:14

ks. Paweł Kłys

Metropolita Łódzki spotkał się z klerykami, którzy w tym roku wstąpili do Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi.

Metropolita Łódzki spotkał się z klerykami, którzy w tym roku wstąpili do Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi.

– Kapłaństwo, ku któremu zmierzacie, daj Boże, jest kapłaństwem służebnym. Ewangelia ukazuje nam, na czym ta służba polega. To nie jest służba Bogu – to byłoby najłatwiejsze, bo każdy chce służyć Bogu. Problem w tym, że Bogu służyć się nie da, ponieważ On zawsze jest pierwszy w służbie. Nie wyprzedzicie Go w tym. Doświadczycie tego przez wszystkie lata w seminarium: gdy tylko będziecie chcieli zrobić coś dla Boga, okaże się, że On zrobił to dla was wcześniej – mówił kard. Ryś do kleryków roku propedeutycznego Archidiecezji Łódzkiej.

Stało się tradycją, że w pierwszych dniach nowego roku akademickiego metropolita łódzki odwiedza alumnów, którzy w tym roku wstąpili do Wyższego Seminarium Duchownego. Warto zauważyć, że pierwszy rok formacji odbywa się poza gmachem seminarium – przy parafii pw. Wniebowzięcia NMP w Łasku-Kolumnie. To właśnie tutaj kandydaci do kapłaństwa przeżywają rok propedeutyczny, czyli rok wprowadzający.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję