1
Należy postawić na dobrze zbilansowaną dietę, zawierającą wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w tym witaminy z grupy B, kwasy omega-3 i antyoksydanty. Aby to osiągnąć, warto zwiększyć ilość przypraw – takich jak cynamon, kurkuma, carry, dobrych tłuszczów – np. ryb, oliwy z oliwek. Postawić na ciepłe posiłki, zwłaszcza śniadanie, nawet zupę krem czy omlet. Warto zwiększyć ilość warzyw i owoców, przy czym w okresie zimowym mogą to być musy, pieczone owoce, np. jabłko z cynamonem, banan z goździkiem i cynamonem, kompot. Idealnie sprawdzą się zupy cebulowa, dyniowa czy rosół, a na kolację – owsianka lub jaglanka. Przydadzą się produkty wspierające mikroflorę, takie jak kiszonki, a szczególnie zakwas z buraków, który może wpłynąć korzystnie także na energię i nastrój.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
