W tym roku Caritas rozprowadzi ok. 16 tys. sztuk tradycyjnego smakołyku.
- Podobnie jak w ubiegłym roku, ofiary z rogali zostaną przeznaczone na przygotowanie wigilii dla ubogich, samotnych i bezdomnych, którą Caritas zorganizuje na terenie Targów Poznańskich - zaznacza Dawid Szkudlarek z Caritas Archidiecezji Poznańskiej.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
- Certyfikowane rogale, które będzie można nabyć na stoiskach oznaczonych logo Caritas przy parafii św. Marcina oraz przy poznańskim Zamku, wypiekły dwie poznańskie cukiernie – dodaje Szkudlarek. Każdy rogal będzie zapakowany w specjalnie przygotowaną papierową torebkę z logo instytucji.
Reklama
Rogale będą też rozprowadzane w kilku poznańskich parafiach.
Rogale marcińskie wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, wypełnionego nadzieniem z białego maku, miodu, masła i bakalii. Kształt rogala ma przypominać podkowę, którą - według legendy - zgubił koń biskupa Marcina podczas przejazdu przez Poznań.
Tradycja wypieku rogali marcińskich narodziła się pod koniec XIX w. W 1891 r. ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pw. św. Marcina ks. Jan Lewicki podczas kazania zaapelował do wiernych, by wzorem swego patrona zrobili coś dobrego dla ubogich. Poruszony słowami proboszcza poznański cukiernik Józef Melzer postanowił odpowiedzieć na apel kapłana. Wypiekł rogale, które bogatsi mieszkańcy kupowali, a biedni – otrzymywali za darmo.
W 2008 r. Komisja Wspólnoty Europejskiej wpisała rogale marcińskie do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Z czasem smakołyk ten stał się tradycyjnym wypiekiem na Święto Niepodległości.
Caritas Archidiecezji Poznańskiej rozprowadza rogale świętomarcińskie od 2007 r.