Reklama

Potrawy wigilijne

Piernik siostry Klary

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

ciasto

jedzenie

GRAZIAKO

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki

6 jajek
50 dag mąki
25 dag cukru pudru
25 dag masła roślinnego
0,25 l śmietany 18% gęstej
35 dag miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 torebki przyprawy do piernika
sok z 1, 5 cytryny
bakalie wg uznania
karmel: 2 łyżki cukru + 1/4 szklanki wody

Wykonanie

2 łyżki cukru „upalić” w garnuszku na brązowy kolor, dodać 1/4 szklanki gorącej wody. Podgrzewać, aby zrobiła się jednolita masa. Do karmelu dodać miód, przyprawy, dobrze wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na pulchną masę. Stopniowo dodawać wystudzony karmel z miodem, cały czas ucierając. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, i stopniowo śmietanę. Po wyczerpaniu składników dodać sok z cytryny i jeszcze ucierać 15 min. Ubić pianę, delikatnie drewnianą łyżką wymieszać z masą. Brytfanki (trzy 30-centymetrowe) wysmarować margaryną, wysypać tartą bułką. Ciasto wylewać do brytfanek (mniej niż do połowy). Piec w temp 100°C pół godziny, później podwyższyć temp. do 160°C i piec kolejne pół godziny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2012-11-27 13:49

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciasto „Kubuś”

Niedziela Ogólnopolska 26/2016, str. 58

[ TEMATY ]

ciasto

ciasta

Graziako

Lekkie, delikatne, dość słodkie, sycące ciasto. Do kawy wystarczy jeden kawałek. Bardzo smaczne. Spróbujcie, bo warto. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.

• 3 jajka (białka osobno)
CZYTAJ DALEJ

Zmarł ks. prof. Helmut Juros, wybitny teolog, etyk i politolog

2025-05-05 06:30

[ TEMATY ]

zmarły

Adobe Stock

4 maja 2025 r. w wieku 92 lat zmarł śp. ks. prof. Helmut Juros, wybitny teolog, etyk i politolog, badacz w zakresie katolickiej nauki społecznej, założyciel Instytutu Nauk o Polityce i Administracji UKSW. Wychował i wykształcił liczne grono studentów i naukowców. Był członkiem i aktywnym uczestnikiem wielu polskich i europejskich gremiów oraz towarzystw naukowych. Wykładał na wielu krajowych i europejskich uniwersytetach.

Helmut Juros urodził się 4 sierpnia w 1933 w Krasiejowie k/Opola. W latach 1952-1959 odbył studia filozoficzno-teologiczne w Instytucie Filozoficzno-Teologicznym Dominikanów w Krakowie. W 1958 r. przyjął święcenia kapłańskie w Zgromadzeniu Salwatorianów w Krakowie.
CZYTAJ DALEJ

Skandal! Włamanie, kradzież i profanacja kaplicy w dawnej bursie

2025-05-05 14:46

[ TEMATY ]

kaplica

profanacja

skandal

Mielec

commons.wikimedia.org/Patryk Duszkiewicz, CC BY-SA 4.0

W nocy z 30 kwietnia na 1 maja doszło do włamania i profanacji kaplicy pw. św. Stanisława Kostki, znajdującej się w dawnej bursie przy ul. Warszawskiej w Mielcu. Sprawcy zniszczyli krzyż ołtarzowy, dokonali kradzieży przedmiotów liturgicznych i prawdopodobnie podjęli próbę podpalenia.

- Prośmy Boga o zmiłowanie się nad sprawcami tego haniebnego czynu, a dla nas o gorliwość serc i większą troskę o sprawy Boże w naszym życiu prywatnym i publicznym - czytamy w oświadczeniu Parafii Ducha Świętego w Mielcu.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję