Reklama

Niedziela Częstochowska

Zawiercie: Kuchnia św. Antoniego dla biednych wznawia działalność

[ TEMATY ]

kuchnia

Zawiercie

Margita Kotas

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kuchnia Św. Antoniego przy parafii Św. Apostołów Piotra i Pawła w Zawierciu wznawia swoją działalność - informuje ks. ks. prał. Zenon Gajda proboszcz parafii Św. Apostołów Piotra i Pawła. Uroczystego otwarcia i poświęcenia „Kuchni Miłosierdzia” dokona abp Wacław Depo 8 kwietnia o godz. 12.00.

Nasza „Kuchnia Miłosierdzia” będzie nieść pomoc najbardziej potrzebującym mieszkańcom Zawiercia - mówi ks. Gajda.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pierwsza kuchnia św. Antoniego dla biednych i sierot założona została przy parafii Św. Apostołów Piotra i Pawła w Zawierciu na początku lat 90-ych ubiegłego stulecia. O jej utworzenie zabiegał ks. Piotr Daniel Miklasiński ówczesny proboszcz parafii Św. Apostołów Piotra i Pawła w Zawierciu. Każdego dnia kuchnia wydawała pomiędzy 300 a 400 ciepłych posiłków. W styczniu 2012 r. z powodu konieczności przeprowadzenia remontu i kryzysu ekonomicznego zmienił się profil działalności placówki. Biednym rozdawane były wyłącznie półprodukty, które później sami mieli zamieniać na posiłki. W 2013 r. kuchnia wznawia swoją działalność.

Najczęściej do biedy prowadzi bezrobocie. W Powiatowym Urzędzie Pracy w Zawierciu na dzień 28 lutego 2013 roku zarejestrowanych było 8768 bezrobotnych, w tym ok.48,5 proc. stanowiły kobiety (tj.4254 osób). W styczniu 2013 roku zarejestrowała się rekordowa liczba bezrobotnych tj. 1219 osób. Z analizy danych Powiatowego Urzędu Pracy w Zawierciu wynika, że w powiecie zawierciańskim większość osób bezrobotnych posiada wykształcenie zasadnicze zawodowe (29,7 proc.) z wykształceniem wyższym(14,9 proc.) policealne i średnie zawodowe (27,4 proc.) ogólnokształcące (9,7 proc.) gimnazjalne i poniżej(18,3 proc.).

2013-04-05 12:03

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Krem z dyni

Składniki:
50 dag dyni
1 marchewka
1 ziemniak
wywar z rosołu lub łyżka masła klarowanego
śmietana
sproszkowana słodka papryka
sproszkowany imbir
kurkuma
sól, pieprz

CZYTAJ DALEJ

Dzieci pierwszokomunijne w redakcji „Niedzieli”

2024-05-14 12:40

[ TEMATY ]

dzieci

Niedziela

redakcja

Czarnożyły

Karol Porwich / Niedziela

Redakcję Tygodnika Katolickiego „Niedziela” odwiedziły dzieci pierwszokomunijne z parafii św. Bartłomieja Apostoła w Czarnożyłach.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 15.): Skończ z Nią!

2024-05-14 20:50

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Co mam zrobić, jeśli popsułem w życiu coś bardzo ważnego? Czy w świętości jest miejsce na niesamodzielność? I co właściwie Matka Boża ma wspólnego z moim zasypianiem? Zapraszamy na piętnasty odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o tym, że z Maryją warto kończyć absolutnie wszystko.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję