Przepis na 1 porcję
1 filet z dorsza, sok z cytryny, szczypta specjalnej przyprawy
do ryb lub sól i pieprz, olej do smażenia. Duża garść fasoli szparagowej,
sól i cukier do wody, 1 gałązka cząbru (może być suszony), cebula,
zielenina.
Filet kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 min
w chłodne miejsce. Przed smażeniem posypujemy przyprawami i rzucamy
na rozgrzany olej - smażymy aż zrumieni się z obu stron. Przykrwamy
i trzymamy w ciepłym miejscu. W wodzie z cukrem, solą i cząbrem gotujemy
fasolkę. Posiekaną w piórka cebulę lekko rumienimy. Na wygrzanym
talerzu rozkładamy fasolkę, na niej usmażony filet, całość posypujemy
zrumienioną cebulką i zieleniną. Podajemy z dodatkiem ryżu ugotowanego
na sypko lub z ziemniakami z wody.
Ewa
Pomóż w rozwoju naszego portalu