Z owoców mniej dorodnych czy uszkodzonych można przygotować wspaniałe przetwory na zimę. Namawiam i podaję sprawdzone, gwarantowane przepisy.
Dżem jabłkowy
2 kg jabłek, 3 szklanki cukru, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
sok z całej cytryny.
Umyte jabłka obieramy. Skórki i gniazda nasienne kładziemy
do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy sok z cytryny
i - pod przykryciem - stawiamy na małym ogniu. Obrane owoce kroimy
w zgrabne cząstki i od razu kładziemy do wody z dodatkiem kwasku
cytrynowego, by nie ściemniały. Rozgotowane łupiny cedzimy przez
gęste sito.
Do szerokiego rondla dajemy sok z wygotowanych łupin
i cukier - mieszamy, a gdy cukier się roztopi i syrop będzie przejrzysty,
wrzucamy odsączone jabłka i całość gotujemy na średnim ogniu, aż
owoce staną się szkliste. Czas gotowania nie powinien przekroczyć
20 min, ale jest on uzależniony od gatunku jabłek.
Gorący dżem przekładamy do idealnie czystych, wygrzanych
słoiczków, nakrywamy krążkiem celofanu i szczelnie zakręcamy wieczko.
Galaretka z jabłek
Spady jabłkowe - mogą być w różnych gatunkach, cukier - ile
potrzeba.
Owoce dokładnie myjemy, usuwamy miejsca nadpsute, kroimy
na niezbyt duże części i przekładamy do szerokiego rondla. Zalewamy
wodą w taki sposób, by owoce były tylko przykryte, naczynie stawiamy
na niezbyt dużym ogniu i gotujemy, aż się całkowicie rozgotują. Masę
wylewamy na sito wyłożone podwójnie złożoną gazą i odstawiamy - najlepiej
na całą noc - do odsączenia.
Na galaretkę bierzemy odpowiednie proporcje cukru i soku:
4 szklanki odsączonego soku jabłkowego i 3 szklanki cukru
- to najlepsza proporcja do jednorazowego gotowania - dajemy do płaskiego
rondla i gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 min - nie dłużej.
Galaretka nabierze pięknego, ciemnoczerwonego koloru. Gorącą przelewamy
do przygotowanych wcześniej słoiczków, wierzch przykrywamy krążkiem
celofanu zmoczonego w spirytusie lub nalewamy małą łyżeczkę spirytusu
bezpośrednio na wierzch galaretki i natychmiast zamykamy.
Galaretka z jabłkowych spadów doskonale się przechowuje,
nawet przez okres 2 lat nie zmienia smaku, koloru, aromatu i konsystencji.
Galaretka złocista
Taką galaretkę uzyskamy, gdy do jej przygotowania użyjemy renet szarych lub złotych. Ten gatunek jabłek coraz szybciej znika z naszego rynku - wielka szkoda. Jeżeli w zaprzyjaźnionych ogrodach są jeszcze drzewa rodzące renety, to wspaniała okazja, by ich owoce, te nieco mniej dorodne, wykorzystać na taką właśnie galaretkę. Przygotowujemy ją według przepisu wyżej podanego, ale będzie ona nieomal przejrzysta, w kolorze jasnego miodu, o niepowtarzalnym smaku i aromacie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu