Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie dania z kaszy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Potrawy z kasz są bardzo smaczne, zdrowe, a przy tym niezbyt trudne do przygotowania. Trzeba tylko przełamać opór tkwiący bardzo głęboko w niektórych z nas, że kaszę jada się tylko za karę.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - średniej wielkości forma do zapiekania - przepis na 4 porcje

1 szklanka suchej kaszy gryczanej, 2 szklanki wody, 1 łyżka smalcu, 1 łyżeczka jarzynowej przyprawy, 2 strąki świeżej papryki, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli, sól, pieprz, ulubiona przyprawa ziołowa, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1 duża filiżanka utartego, żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

W wodzie z dodatkiem przyprawy jarzynowej i smalcu gotujemy kaszę. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli ( nie dopuszczamy do zrumienienia), dodajemy pokrojoną "w makaronik" paprykę i razem dusimy do miękkości. Gdy trzeba, podlewamy łyżką wody, dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku.
Miękką kaszę mieszamy ze smażoną papryką, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania, wyrównujemy powierzchnię. Śmietanę łączymy z utartym serem, zalewamy kaszę, całość wstawiamy do nagrzanego do 220oC piekarnika i zapiekamy 20-25 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Potrawa jest gotowa, gdy sos serowo-śmietanowy lekko się zrumieni. Podajemy z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub z surówką z selera z dodatkiem jabłka i orzechów.
Sałatka z kaszy z kurczakiem - przepis na 4 porcje (duże)
2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy perłowej, pęczaku lub ryżu, 1 mała puszka zielonego groszku, 1/4 kurczaka od piersi ( pieczona lub gotowana), 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony), 1 szklanka śliwek marynowanych w zalewie octowej lub innej marynaty, np. dyni, kabaczka, gruszek, 4 plastry ananasa, sól oraz pieprz do smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sos: 4 łyżki oliwy, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki soku z ananasów, świeżo mielony, biały pieprz, sól, 1 płaska łyżeczka dobrej musztardy, cukier puder do smaku.

Reklama

Na spód salaterki rozkładamy kaszę, następnie warstwami: pokrojone w kostkę ananasy i marynowane śliwki, rozdrobnione mięso z kurczaka (bez skóry) i dokładnie odsączony groszek. Salaterkę szczelnie przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem przygotowujemy sos: przy pomocy drewnianej kopystki ucieramy oliwę z sokiem z cytryny, gdy składniki się połączą - dodajemy sok z ananasów, musztardę, przyprawy. Sos powinien mieć wyraźny, słodko-pikantny smak. Sosem zalewamy wychłodzoną sałatkę, dodajemy koperek, składniki mieszamy i, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.

Staropolska legumina z kaszy manny - przepis na 4 porcje

2 szklanki ugotowanej na gęsto kaszy manny, 1 szklanka słodkiej śmietany, 2 żółtka, 2 czubate łyżki cukru, 1 czubata łyżka smażonej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka esencji pomarańczowej, 1 szklanka rodzynków, biszkopty i tłuszcz do wysmarowania formy.
Ugotowaną na gęsto kaszę kładziemy do emaliowanego garnka, zalewamy śmietaną i wstawiamy do większego naczynia z gotującą wodą w taki sposób, by dno garnka nie dotykało wrzątku - kasza powinna ogrzewać się tylko na parze. W ciągu godziny cała śmietana zostanie wchłonięta przez kaszę, a jeżeli trochę jej zostanie - nie szkodzi. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy skórkę pomarańczową i esencję. Napęczniałą od śmietany kaszę łączymy z utartymi jajkami, dodajemy rodzynki, całość lekko mieszamy i od razu przekładamy do przygotowanej wcześniej - wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartymi biszkoptami - formy. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Dobrze zapieczona legumina jest lekko zrumieniona na wierzchu i odstaje od boków naczynia. Podajemy na gorąco z sokiem owocowym lub konfiturami - dobrze smakuje podana na zimno.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Siostra naszego Boga

Niedziela Ogólnopolska 17/2018, str. 22-25

[ TEMATY ]

Hanna Chrzanowska

Archiwum Archidiecezji Krakowskiej

Hanna Chrzanowska (z prawej) w chorych widziała Chrystusa, ukochała ponad wszystko i tej miłości uczyła innych

Hanna Chrzanowska (z prawej) w chorych widziała Chrystusa, ukochała ponad wszystko
i tej miłości uczyła innych

Był to chłodny lutowy dzień 2015 r. W siedzibie Małopolskiej Okręgowej Izby Pielęgniarek i Położnych przy ul. Szlak 61 w Krakowie czekała na mnie pani Helena Matoga, wicepostulatorka procesu beatyfikacyjnego Hanny Chrzanowskiej. Przygotowała materiały, z których mogłem korzystać przy pisaniu książki o niezwykłej pielęgniarce, ale również zaprosiła kilka osób, które znały Hannę

Pierwszą z nich była pani Aleksandra Opalska, uczennica Hanny, która poznała ją na początku lat 50. XX wieku. Niemal natychmiast uderzyły mnie jej entuzjazm i niezwykle żywe, bardzo plastyczne wspomnienie tych pierwszych spotkań, które miały miejsce ponad 60 lat temu.

CZYTAJ DALEJ

Bp Oder: Jan Paweł II powiedziałby dziś Polakom - "Trzymajcie się mocno Chrystusa!"

2024-04-27 20:22

[ TEMATY ]

św. Jan Paweł II

Ks. bp Sławomir Oder

Adam Bujak, Arturo Mari/Rok 2.Biały Kruk

- Jan Paweł II, gdyby żył i widział, co się dzieje dziś w Polsce, powiedziałby nam: "Trzymajcie się mocno Chrystusa!" - mówi w rozmowie z KAI bp Sławomir Oder, wcześniej postulator procesu beatyfikacyjnego i kanonizacyjnego Karola Wojtyły. Kapłan wyjaśnia, że współczesny Kościół i świat zawdzięcza papieżowi z Polski bardzo bogate dziedzictwo, którego centralnym elementem jest personalistyczne rozumienie tajemnicy człowieka, jego praw i niezbywalnej godności.

Marcin Przeciszewski, KAI: Mija 10-lat od kanonizacji Jana Pawła II. Jak z perspektywy tych lat patrzy Ksiądz Biskup na recepcję dziedzictwa św. Jana Pawła II? Co z tego dziedzictwa, z dzisiejszego punktu widzenia jest najważniejsze?

CZYTAJ DALEJ

Wkrótce Dzień Dziecka w Rzymie

2024-04-28 16:13

Ewa Pankiewicz

Wy wszyscy, dziewczynki i chłopcy, będący radością waszych rodziców i rodzin, jesteście także radością ludzkości i Kościoła - napisał w orędziu do dzieci papież Franciszek.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję