Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy na "po świętach"

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dojadanie wszystkich, lekko podsuszonych pozostałości świątecznych nie jest zdrowe, a poza tym takie resztki nie smakują. Zjemy je za to z wielkim apetytem "utopione" w pikantnym pomidorowym sosie, którym polejemy ugotowany na sypko ryż, makaron lub kładzione kluseczki.

Pikantny sos pomidorowy - przepis na 4 porcje

2 cebule, 2 łyżki oleju, zmielone lub najdrobniej posiekane wszystkie mięsne resztki: wędlin, pieczeni, kiełbas itp. - ile jest, 2 marynowane papryki, 2 szklanki soku pomidorowego, 2 łyżki keczupu, 1 puszka zielonego groszku, sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka musztardy, lubiane, roztarte w dłoniach zioła (tymianek, prowansalskie).

Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy przygotowane mięsne resztki i całość lekko zasmażamy. Dodajemy pokrojone papryki, groszek, zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy keczup, przyprawy i całość trzymamy na niewielkim ogniu ( sos powinien tylko lekko "mrugać") przez kilka minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji i aromatu. Z dodatkiem ryżu, makaronu lub kładzionych kluseczek i zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym - pełnowartościowe i smaczne danie obiadowe.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pasztecik z rosołowego mięsa - przepis na średniej wielkości formę cwibakową

Całe mięso z rosołu oraz wszystkie pozostałości chudych wędlin ( parówki) i boczku, kilka wątróbek z drobiu lub 15 dag wątróbki wieprzowej, ugotowana w rosole twarda włoszczyzna (marchew, korzeń pietruszki, seler), 3 duże cebule, 3 łyżki oleju, 1 szklanka tartej bułki, 2 jajka (białka, jeżeli zostały np. po pieczeniu drożdżowych bab), sól, pieprz, 1 czubata łyżeczka majeranku, po szczypcie mielonej papryki ostrej i słodkiej, cienkie plasterki słoniny lub boczku do wyłożenia formy, oliwa do posmarowania formy.


Na oleju podsmażamy cebulę, gdy się lekko zrumieni - dodajemy wątróbkę i całość lekko podsmażamy - odstawiamy do przechłodzenia. Wszystkie składniki pasztetu przepuszczamy dwa razy przez maszynkę, dodajemy jajka, przyprawy i tartą bułkę - masę wyrabiamy. Pasztet powinien być pikantny, o zdecydowanym, wyraźnym smaku.
Formę lekko smarujemy oliwą, wykładamy cieniutkimi plasterkami słoniny lub boczku, nakładamy masę, powierzchnię wyrównujemy, wierzch przykrywamy plasterkami słoniny lub boczku i wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200o C ok. godziny - pasztecik jest gotowy, gdy słonina na wierzchu lekko się zrumieni. Podajemy na zimno - z pikantnym sosem lub na gorąco - z sosem grzybowym lub pieczarkowym i filiżanką czerwonego barszczu.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Oleśnica: Dziecko zabite w 9. miesiącu ciąży

2025-04-07 13:15

[ TEMATY ]

aborcja

Adobe Stock

Pro-liferka, dziennikarka, członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Obrońców Życia Człowieka, doradca życia rodzinnego, współautorka serii podręczników do wychowania do życia w rodzinie Magdalena Guziak-Nowak opisuje wstrząsającą relację ze szpitala w Oleśnicy.

ZABILI DZIECKO W 9 MIES. CIĄŻY. Gotowe do samodzielnego życia, prawie noworodka. Tak, w Polsce.
CZYTAJ DALEJ

Wiele nowych tłumaczeń - Biblia jest dostępna w 769 językach

2025-04-08 13:15

[ TEMATY ]

Biblia

Karol Porwich/Niedziela

W ubiegłym roku po raz pierwszy przetłumaczono całą Biblię na co najmniej 16 języków. Częściowe przekłady ukazały się w 105 nowych językach. Jak poinformowała we wtorek Światowa Federacja Towarzystw Biblijnych, pełny tekst Starego i Nowego Testamentu jest obecnie dostępny w 769 językach. Nowe przekłady w 2024 r. obejmują tłumaczenia na języki używane w Indiach, Tanzanii i Burkina Faso.

Oznacza to, że po raz pierwszy ponad sześć miliardów ludzi będzie miało dostęp do pełnego tekstu Biblii w swoim ojczystym języku, wyjaśniła Światowa Federacja Towarzystw Biblijnych. Nadal nie ma tłumaczeń Biblii na około 3500 innych języków i dialektów.
CZYTAJ DALEJ

Gorzkie Żale - 300 lat polskiej tradycji. Co warto wiedzieć o tym nabożeństwie?

2025-04-08 20:45

[ TEMATY ]

Wielki Post

Gorzkie żale

Karol Porwich/Niedziela

Gorzkie Żale to nabożeństwo pasyjne z początku XVIII wieku. Powstały w kościele św. Krzyża w Warszawie. Ksiądz Wawrzyniec Benik, ze zgromadzenia księży misjonarzy Wincentego a Paulo, napisał tekst nowego nabożeństwa oraz opracował jego strukturę na podstawie Godziny Czytań. Gorzkie żale to wyłącznie polska tradycja. Od przeszło 300 lat ożywia pobożność i gromadzi wiernych na rozważaniu Męki Pańskiej.

Nabożeństwo Gorzkich Żali składa się z trzech części poprzedzonych pobudką. Każda część składa się z: Intencji, Hymnu, Lamentu duszy nad cierpiącym Jezusem oraz Rozmowy duszy z Matką Bolesną. Treść śpiewów dotyczy poszczególnych etapów cierpienia Chrystusa: od modlitwy w Ogrojcu aż do skonania na Krzyżu. Tekst całości jest rymowany, co ułatwia jego przyswojenie, zapamiętanie i wyśpiewanie. Pobudka często nazywana jest też Zachętą. Ma na celu rozbudzenie kontemplacji nad cierpieniem Zbawiciela. Jest to bardzo piękny i poetycki tekst, w którym prosimy Boga o przenikający żal, rozpalający nasze serca.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję