Reklama

Z naszej kuchni

Młoda marchewka

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Smaczna i bardzo zdrowa, powinna często gościć na naszych stołach, szczególnie teraz, gdy jest delikatna i aromatyczna.

Marchewka zapiekana pod beszamelem przepis na 6 porcji

1 kg młodej marchewki (do 10 cm), sól, cukier, 1 łyżeczka masła, tłuszcz i tarta bułka do formy, 1 szklanka utartego żółtego sera.

Sos: 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki śmietany, 2 żółtka, sól i pieprz do smaku.
Z marchewek obcinamy ogonki i pod bieżącą wodą wycieramy je ostrą ściereczką do mycia naczyń (łatwo zejdzie skórka), dokładnie płuczemy. Do gorącej wody dajemy łyżeczkę cukru, dużą szczyptę soli, wrzucamy marchewki, dodajemy masło i gotujemy na niewielkim ogniu nie dłużej jak 15 min. Wyjmujemy na sito, lekko schładzamy.
Sos: Mąkę zasmażamy z masłem - straci smak surowizny; rozprowadzamy ją mlekiem, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę spienioną z żółtkami i przyprawy. Sos powinien być gęsty i delikatny w smaku. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, obsypujemy tartą bułką, na spód dajemy dwie łyżki sosu, kładziemy marchewki - w poprzek naczynia. Całość zalewamy sosem, wierzch posypujemy obficie utartym serem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 200oC około 20 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Potrawa jest gotowa, gdy ser się stopi i lekko zrumieni, a boki odstają nieco od formy. Podajemy, krojąc plastry w taki sposób, by marchewki były przekrojone jak talarki. Doskonały dodatek do białego mięsa, sznycelków z cielęciny lub drobiu, pieczonych kurcząt - zawsze z ziemniakami obficie posypanymi koperkiem.

Marchewka z kalarepą - przepis na 4 porcje

4 dorodne marchewki, 4 kalarepy, 1 łyżeczka mąki, 1/2 szklanki śmietany lub 1/3 szklanki mleka i 2 łyżki śmietany, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku (może być mrożony), sól, cukier, 1 łyżeczka masła.
Obrane, umyte, pokrojone w kostkę marchewki i kalarepy wrzucamy do gorącej wody z cukrem, szczyptą soli i masłem; gotujemy w odkrytym naczyniu do miękkości. Wody powinno być tyle, by przykrywała pokrojone jarzyny. Śmietanę dokładnie rozprowadzamy z mąką, dodajemy do miękkich jarzyn, zagotowujemy. Całość trzymamy na niewielkim ogniu jeszcze przez 3 min, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku według własnych upodobań.
Podajemy do ziemniaków obficie posypanych koperkiem i białego pieczonego mięsa, do gotowanego drobiu, jajek "w koszulkach", a także - jako część tzw. bukietu z warzyw, przygotowanego na bezmięsny obiad.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ksiądz Jerzy Popiełuszko - globalny święty

Gdy media całego świata informowały w październiku 1984 r., że w Polsce agenci komunistycznej bezpieki zamordowali katolickiego kapłana, nikt nie przypuszczał, że jest to początek niezwykłego fenomenu - obok św. Jana Pawła II i św. Faustyny Kowalskiej ks. Jerzy Popiełuszko jest polskim świętym globalnym. Do jego grobu spontanicznie pielgrzymowało ponad 23 mln osób, w tym papieże, prezydenci i premierzy, politycy i ludzie kultury oraz zwyczajni ludzie ze wszystkich kontynentów. Relikwie męczennika czczone są w ponad tysiącu kościołach na całym świecie, w krajach tak odległych jak Uganda, Boliwia, Peru. 19 października przypada kolejna rocznica męczeńskiej śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki.

Już pierwszej nocy po odnalezieniu zmasakrowanego ciała ks. Jerzego w konfesjonałach kościoła św. Stanisława Kostki na Żoliborzu zaczęły dziać się prawdziwe cuda - wspominają kapłani, którzy słuchali do świtu spowiedzi. Choć tłumy nie oblegają już świątyni, grób męczennika jest stale nawiedzany. Pod kościół wciąż podjeżdżają autokary z pielgrzymami z Polski i ze świata. - Wśród cudzoziemców przeważają Francuzi, Włosi i Amerykanie, ale niedawno była grupa z Kamerunu - mówi KAI pracownica Muzeum ks. Jerzego Popiełuszki, działającego od dekady w podziemiach świątyni. Co ciekawe, Francuzi pielgrzymowali tu najliczniej jeszcze na długo przed cudownym uzdrowieniem ich rodaka, które otwiera drogę do kanonizacji męczennika.
CZYTAJ DALEJ

Zmarł śp. ks. infułat Jerzy Bryła

2024-10-19 22:53

[ TEMATY ]

śmierć

archidiecezja krakowska

Adam Wojnar/BP Archidiecezji Krakowskiej

W sobotę, 19 października 2024 r. w godzinach wieczornych zmarł ks. infułat Jerzy Bryła, wieloletni duszpasterz środowisk osób głuchoniemych i twórczych, Honorowy Obywatel Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa.

Ks. infułat Jerzy Bryła urodził się 24 maja 1928 r. w Nowym Brzesku. Święcenia kapłańskie przyjął 29 czerwca 1952 r. z rąk abp. Eugeniusza Baziaka w katedrze na Wawelu. Posługiwał jako wikariusz w Rajczy i Bielsku – Białej, a od lat 50. związany był z Krakowem, m.in. jako duszpasterz akademicki w bazylice św. Floriana.
CZYTAJ DALEJ

Rozmowa z Ojcem: Wolność musi być związana z prawdą

2024-10-19 12:08

[ TEMATY ]

abp Wacław Depo

Karol Porwich/Niedziela

Abp Wacław Depo

Abp Wacław Depo

Jak wygląda życie codzienne Kościoła, widziane z perspektywy metropolii, w której ważne miejsce ma Jasna Góra? Co w życiu człowieka wiary jest najważniejsze? Czy potrafimy zaufać Bogu i powierzyć Mu swoje życie? Na te i inne pytania w cyklicznej audycji "Rozmowy z Ojcem" odpowiada abp Wacław Depo.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję