Reklama

Z naszej kuchni

Dania z kaszy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sznycelki z pęczaku

(Przepis na ok. 4 porcje obiadowe)

1 szklanka suchego pęczaku, 1 szklanka suszonych grzybów, 1 litr wody, 2 jajka, 2 cebule, 1 płaska łyżeczka przyprawy prowansalskiej lub innych lubianych ziół, tłuszcz do smażenia, otręby pszenne lub tarta bułka do panierowania, pieprz i sól.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pęczak wraz z grzybami zalewamy litrem wody i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, ok. 1 godz. Pęczak powinien być gęsty, bez śladu płynu, a grzyby miękkie. Odstawiamy do wychłodzenia. Cebulę rumienimy na złoty kolor, uważając, by się nie przypiekła. Gdy chłodna, wraz z przestudzoną kaszą przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Do masy dodajemy jajka, przyprawy, całość wyrabiamy i formujemy zgrabne sznycelki (ok. 10 szt.). Gdyby masa była zbyt luźna, możemy dodać nieco tartej bułki. Uformowane sznycelki panierujemy w otrębach lub tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy gorące, na wygrzanych talerzach, z zasmażonymi buraczkami, pieczonymi jabłkami lub sezonową surówką.

Reklama

Z kaszy możemy przygotować również bardzo smaczne i zdrowe desery.
Oto jeden z nich:

Legumina bananowa

(Przepis na 4 duże lub 6 małych porcji)

3 duże, bardzo dojrzałe (miękkie) banany, 3 jajka, 6 łyżek cukru, masło lub masło roślinne do wysmarowania formy do zapiekania, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki śmietany (najlepiej kremówki), deserowy talerzyk ugotowanej na gęsto kaszy manny (warstwa o grubości 1 cm lub nieco więcej).

Na spód wysmarowanej dość obficie tłuszczem formy układamy połowę pokrojonych w cienkie plasterki bananów, na nich - pokrojoną w drobną kostkę kaszę mannę, na wierzch pozostałe banany.
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, gdy masa dokładnie się połączy, dodajemy - cały czas ubijając - śmietanę. Sosem zalewamy banany oraz kaszę i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 30-35 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Leguminę podajemy na ciepło.
Doskonałym dodatkiem do leguminy może być gęsty sok malinowy lub wiśniowy albo lekko odsączone konfitury z wiśni, ale - moim zdaniem - najsmaczniejsza jest bez dodatków smakowych, które mogą przytłumić wytworny smak i aromat zapiekanych bananów.
Uwaga: Deser nie uda się, gdy do jego przygotowania weźmiemy niezbyt dojrzałe banany.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

#PodcastUmajony (odcinek 2.): No to trudno

2024-05-01 20:20

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat.prasowy

Co zrobić, jeśli w ogóle nie czuję Maryi? Albo relacja z Nią jest dla mnie trudna bądź po prostu obojętna? Zapraszamy na drugi odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski mówi o możliwych trudnościach w relacji z Maryją oraz o tym, jak je pokonać.

CZYTAJ DALEJ

Matko Serdeczna, módl się za nami...

2024-05-02 20:37

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Zasłuchani w „Polską litanię” ks. Jana Twardowskiego zatrzymamy się w stolicy diecezji sandomierskiej ze świadomością, że na jej terenie jest jeszcze kilka innych sanktuariów maryjnych.

Rozważanie 3

CZYTAJ DALEJ

Ona cię nigdy nie zostawi

2024-05-03 16:07

Magdalena Lewandowska

Odnowienie Jasnogórskich Ślubów Narodu

Odnowienie Jasnogórskich Ślubów Narodu

– Maryja sama wybrała sobie tytuł Królowej Polski, sama wyraziła chęć, by Polaków prowadzić, wychowywać, obdarowywać łaskami – mówił w katedrze wrocławskiej o. Piotr Łoza, definitor generalny zakonu paulinów.

Najpierw apel pamięci przy pomniku Konstytucji 3 Maja z przedstawicielami władz miasta, województwa, pocztami sztandarowymi, kompanią honorową, dowódcami służb mundurowych i policyjną orkiestrą. Później uroczysty przemarsz spod Panoramy Racławickiej do Wrocławskiej Katedry na wspólną modlitwę, gdzie Eucharystii przewodniczył o. Piotr Łoza, definitor generalny zakonu paulinów. Wrocław świętował nie tylko uchwalenie Konstytucji 3 Maja, ale także uroczystość NMP Królowej Polski.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję