Reklama

Z naszej kuchni

Obiad z malinowym deserem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makaron zapiekany

(Przepis na 4 porcje)

50 dag łazanek własnej roboty lub gotowego makaronu (krajanka, tasiemki), 50 dag świeżego, półtłustego białego sera, 1/2 szklanki gęstej, lekko kwaśnej śmietany, skwarki wytopione ze świeżej słoniny z dodatkiem wędzonego boczku.

Łazanki wyrabiamy z 1/2 kg mąki, dwóch jajek i takiej ilości ciepłej wody, jakiej potrzebuje ciasto.
Słoninę i boczek drobno kroimy, wytapiamy delikatne, chrupiące skwarki. Ugotowane w wodzie z solą i łyżką oleju łazanki cedzimy, przelewamy zimną wodą, odsączamy, przekładamy do naczynia do zapiekania. Wierzch łazanek posypujemy (miejsce przy miejscu) pokruszonym serem, polewamy obficie tłuszczem ze skwarkami i zalewamy lekko roztrzepaną śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w temp. 180-200 ºC przez 15-20 min. Wyjmujemy, gdy śmietana lekko się zasmaży, czyli nabierze złocistego koloru.
Danie podajemy z filiżanką czystej, pikantnej w smaku zupy lub ze szklanką soku pomidorowego, wymieszanego z dużą ilością zieleniny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem z malin

(Przepis na 6 porcji)

80 dag dorodnych, świeżych malin (waga po przebraniu owoców) oraz dorodne maliny i listki melisy do przybrania kremu, 1 szklanka cukru, 1 kopiasta łyżeczka skórki otartej z cytryny, galaretka o smaku malinowym, sok z cytryny, 1 szklanka śmietany kremowej.

Maliny wrzucamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, odstawiamy na kilka godzin. Gdy puszczą sok, zagotowujemy z dodatkiem skórki otartej z cytryny, trzymamy na ogniu przez 10 min. Wylewamy na gęste sito i bardzo dokładnie przecieramy. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej wody (przegotowanej), wlewamy do bardzo gorącego malinowego przecieru i dokładnie mieszamy - tak długo, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Przelewamy do szerokich, szklanych pucharków, wstawiamy do lodówki, do wychłodzenia.
Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną, owocami oraz listkami melisy.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmarł biskup senior Janusz Zimniak

2024-05-24 09:01

[ TEMATY ]

śmierć

diecezja.bielsko.pl

Bp Janusz Zimniak

Bp Janusz Zimniak

24 maja 2024 r. w szpitalu wojewódzkim w Bielsku-Białej zmarł biskup pomocniczy senior diecezji bielsko-żywieckiej Janusz Zimniak. Przeżył 90 lat, w tym 68 jako kapłan. Był biskupem pomocniczym katowickim w latach 1980-1992, a w latach 1992-2010 pełnił funkcję biskupa pomocniczego bielsko-żywieckiego.

Janusz Zimniak urodził się 6 września 1933 r. w Tychach. W 1951 r. wstąpił do Śląskiego Seminarium Duchownego. 9 września 1956 r. – w ostatnim roku przymusowej nieobecności biskupów katowickich – przyjął w katedrze katowickiej święcenia kapłańskie z rąk biskupa Franciszka Sonika z Kielc.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 24.): Dzieciarnia

2024-05-23 21:03

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Czy w dorosłości jest miejsce na cechy dziecka? Czy bycie dziecięcym to bycie dziecinnym? I co właściwie o duchowym dziecięctwie mówią święci i sam Jezus? Zapraszamy na dwudziesty czwarty odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o tym, jaką rolę odgrywa Maryja w dziecięcej relacji człowieka z Bogiem.

ZOBACZ CAŁY #PODCASTUMAJONY

CZYTAJ DALEJ

Zmarł biskup senior Janusz Zimniak

2024-05-24 09:01

[ TEMATY ]

śmierć

diecezja.bielsko.pl

Bp Janusz Zimniak

Bp Janusz Zimniak

24 maja 2024 r. w szpitalu wojewódzkim w Bielsku-Białej zmarł biskup pomocniczy senior diecezji bielsko-żywieckiej Janusz Zimniak. Przeżył 90 lat, w tym 68 jako kapłan. Był biskupem pomocniczym katowickim w latach 1980-1992, a w latach 1992-2010 pełnił funkcję biskupa pomocniczego bielsko-żywieckiego.

Janusz Zimniak urodził się 6 września 1933 r. w Tychach. W 1951 r. wstąpił do Śląskiego Seminarium Duchownego. 9 września 1956 r. – w ostatnim roku przymusowej nieobecności biskupów katowickich – przyjął w katedrze katowickiej święcenia kapłańskie z rąk biskupa Franciszka Sonika z Kielc.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję