Reklama

Z naszej kuchni

Na przełomie lata i jesieni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ziemniaczane rożki

(Porcja na 10-12 rożków,
zależy od wielkości ziemniaków ugotowanych w mundurkach)

2-3 średniej wielkości surowe, starte i odsączone ziemniaki, 8 ziemniaków średniej wielkości ugotowanych w mundurkach, 2 jajka, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kopiasta łyżka mąki pszennej, kilka cienkich plasterków boczku lub świeżej słoniny, do smażenia olej i smalec - pół na pół, tarta bułka do panierowania, sól.

Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze, dodajemy żółtka, starte surowe ziemniaki, obie mąki, szczyptę soli - wyrabiamy, najłatwiej w malakserze na jednolite ciasto. Gdy jest zbyt lekkie, dodajemy niewielką ilość mąki. Z ciasta formujemy wałek, dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy w zgrabny, niezbyt gruby kwadrat, nadziewamy przygotowanym farszem i w miarę dokładnie zlepiamy brzegi - wyjdzie nieco grubawy rożek.
W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy rożek panierujemy w roztrzepanym białku i tartej bułce - lekko ugniatamy z obu stron, by tarta bułka dokładnie oblepiła ciasto - i rumienimy każdą ze stron w gorącym tłuszczu, po 2 min. Następnie rożki przekładamy do naczynia do zapiekania wyłożonego cienkimi paseczkami boczku lub słoniny, naczynie szczelnie przykrywamy i całość trzymamy w cieple przez 10-15 min, by rożki „dojrzały”.
Podajemy na wygrzanych talerzach z sosem jogurtowo-serowym, z gęstą, kwaskową śmietaną lub z gorącymi sosami „pasującymi” do farszu, np. grzybowym, pieczarkowym lub pomidorowym.
Rada: ziemniaczane rożki możemy nadziewać farszami o różnych smakach, np.: grzybowym, pieczarkowym, z gotowanego mięsa z cebulą i jarzynami, z żółtego sera - według własnych upodobań.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kompot z marchwi

(Przepis na 1,5 litra kompotu)

2 dorodne, tzw. cukrowe marchewki, 1 duża, jędrna pomarańcza, 1 szklanka cukru, 1 duża cytryna, 1 szklanka suszonych, bezpestkowych śliwek, 1 szklanka soku wyciśniętego z jabłek.

Wymyte śliwki zalewamy letnim, wcześniej zagotowanym sokiem wyciśniętym z jabłek, odstawiamy w chłodne miejsce. Obraną marchew kroimy wzdłuż na połowę, drobno szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, obgotowujemy przez 5 min i cedzimy na sicie.
Z pomarańczy zdejmujemy cienką warstwę skórki, kroimy w „makaronik”, zalewamy ciepłą wodą, obgotowujemy przez 5 min i odsączamy na sicie. Z cukru i 3 szklanek wody gotujemy syrop, dodajemy łyżeczkę skórki otartej z cytryny i cały wyciśnięty z niej sok, wrzucamy odsączone marchewki, skórkę z pomarańczy, gotujemy razem w odkrytym naczyniu przez 10 min. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i śliwki wraz z sokiem, w którym się moczyły. Składniki dokładnie mieszamy - gdy trzeba doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i płynnym miodem.
Podajemy chłodny, nie powinien być jednak zmrożony w dużych kompotierkach.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość + Litania Loretańska

[ TEMATY ]

Matka Boża

Maryja

nabożeństwo majowe

loretańska

Majowe

nabożeństwa majowe

litania loretańska

Karol Porwich/Niedziela

Maj jest miesiącem w sposób szczególny poświęconym Maryi. Nie tylko w Polsce, ale na całym świecie, niezwykle popularne są w tym czasie nabożeństwa majowe. [Treść Litanii Loretańskiej na końcu artykułu]

W tym miesiącu przyroda budzi się z zimowego snu do życia. Maj to miesiąc świeżych kwiatów i śpiewu ptaków. Wszystko w nim wiosenne, umajone, pachnące, czyste. Ten właśnie wiosenny miesiąc jest poświęcony Matce Bożej.

CZYTAJ DALEJ

Papież wyniósł ks. Nykiela do godności biskupiej

2024-05-01 12:21

[ TEMATY ]

ks. Krzysztof Nykiel

Bożena Sztajner/Niedziela

Ojciec Święty mianował księdza prałata Krzysztofa Józefa Nykiela, Regensa Penitencjarii Apostolskiej, biskupem tytularnym Velia - poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

Ks. biskup-nominat Krzysztof Józef Nykiel urodził się w Osjakowie 28 lutego 1965 r. W 1984 r. wstąpił do Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi. W 1990 r. przyjął święcenia kapłańskie i należy do duchowieństwa archidiecezji łódzkiej. W roku 2001 uzyskał doktorat z prawa kanonicznego na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim. W latach 1995-2002 pracował w Papieskiej Radzie ds. Duszpasterstwa Służby Zdrowia. 1 lipca 2002 podjął pracę w Kongregacji Nauki Wiary. Od 18 grudnia 2009 był zastępcą sekretarza Międzynarodowej Komisji Badającej sprawę autentyczności objawień w Medjugorie. 26 czerwca 2012 roku papież Benedykt XVI mianował go regensem Penitencjarii Apostolskiej.

CZYTAJ DALEJ

Dzieweczko Lipska, módl się za nami...

2024-05-03 20:00

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Od wieków żywa i nieustanna miłość do Matki Najświętszej sprawiła, że 2 lipca 1969 roku doszło do koronacji „Maryi Lipskiej w maleńkiej posturze”. Dokonał jej Prymas Polski, Stefan Kardynał Wyszyński.

Rozważanie 4

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję