(Przepis na 2 porcje)
15 dag mielonego mięsa (najodpowiedniejsze z drobiu), 1 mała cebula, 1 łyżka tartej bułki, 2 łyżki mleka, 1 jajko lub 2 surowe białka, 1/2 średniej wielkości selera, 1 duże, winne jabłko, sok z cytryny, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej lub oliwa, majeranek, 1 płaska łyżeczka masła, zielenina.
Seler kroimy w drobną kostkę, zasmażamy na maśle. Gdy zeszkli się lekko ze wszystkich stron, zalewamy wodą (1/2 szklanki) z dodatkiem soku z cytryny, stawiamy na niewielkim ogniu i - pod przykryciem
- dusimy ok. 10-12 min. Jabłko, po obraniu ze skórki i usunięciu gniazd nasiennych, kroimy w cienkie (ważne) półkrążki, kropimy sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Podgotowany seler odsączamy na
sicie, posiekaną cebulę lekko rumienimy, tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Mięso łączymy z przechłodzoną po zasmażeniu cebulą, dodajemy jajko lub białka, przyprawy, napęczniałą w mleku tartą bułkę.
Składniki bardzo dokładnie wyrabiamy - masa mięsna powinna być przyprawiona taką ilością przypraw, by była pikantna.
Spód kokilki nacieramy oliwą, wykładamy odsączonym selerem, na nim rozkładamy mięso, wyrównujemy powierzchnię, kładziemy (lekko nakładając na siebie) plasterki jabłka, oprószamy majerankiem, zalewamy
lekko spienioną śmietaną i wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 160-180 ºC przez 30-35 min. Danie podajemy z upieczonymi w folii aluminiowej ziemniakami, posypane obficie zieleniną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu