Reklama

Z naszej kuchni

Można podać z deserem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makaron zapiekany z warzywami

Przepis na średniej wielkości formę do zapiekania

1/2 kg średniej grubości makaronu, 1 filiżanka utartego pikantnego żółtego sera, jarzyny: 2 cebule, 1 marchew, 1 korzeń pietruszki, 1/2 średniej wielkości selera, biała część pora, 3 łyżki pasty lub koncentratu pomidorowego, 1 łyżka pikantnego keczupu gęsta, kwaśna śmietana - w ilości wg potrzeby, 6 łyżek oleju do uprużenia jarzyn.
Przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, szczypta pieprzu Cayenne, szczypta roztartego w dłoniach tymianku, sól i olej do wody, w której gotujemy makaron.

Oczyszczone, utarte na jarzynowej tarce jarzyny, pokrojony w cienkie krążki por i cienkie piórka cebuli lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Podlewamy wodą - pół szklanki i całość dusimy do miękkości przez ok. 15 min. Gdy jarzyny są prawie miękkie, dodajemy pastę pomidorową, keczup i przyprawy w takiej ilości, by jarzyny były lekko pikantne, z wyraźnym, przebijającym smakiem pomidorów. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę ugotowanego wcześniej makaronu, wyrównujemy powierzchnię, na makaronie rozkładamy uprużone jarzyny, przykrywamy pozostałą częścią makaronu, wierzch wyrównujemy, smarujemy gęstą, kwaśną śmietaną, posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 180°C przez 20 min. Potrawa jest gotowa, gdy śmietana i ser lekko się zrumienią.
Podajemy na stół w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, i dzielimy na porcje, wykładając na wygrzane talerze; dodatkiem może być zielona sałata polana spienionym sosem jogurtowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem cytrynowo-bananowy

Przepis na 4 porcje

2 dojrzałe banany, 1 opakowanie serka homogenizowanego, 1 czubata łyżeczka żelatyny, 1/4 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 1 cytryna, do przybrania - rurki waflowe lub cienkie kruche ciasteczka.

Żelatynę moczymy w łyżce zimnej wody, gdy napęcznieje, rozpuszczamy w gorącym mleku, dokładnie mieszając - nie powinno być najmniejszej nawet grudki - odstawiamy do wychłodzenia. Żółtka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy serek, otartą skórkę oraz sok wyciśnięty z cytryny (trzeba uważać, by nie dostały się do soku pestki cytryny, krem nabierze wtedy lekko gorzkiego smaku) - składniki delikatnie mieszamy, dodajemy mleko z rozpuszczoną żelatyną i raz jeszcze mieszamy.
Na spód każdego pucharka układamy cienkie plasterki banana, na nich porcję kremu, następnie pozostałe plasterki banana - i krem. Deser wstawiamy do lodówki na pół godziny. Przed podaniem przybieramy rurkami waflowymi lub kruchymi ciasteczkami.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowy biskup sosnowiecki: pewne wydarzenia wynikały ze słabego życia duchowego

2024-05-16 14:34

[ TEMATY ]

diecezja sosnowiecka

bp Artur Ważny

flickr.com

bp Artur Ważny

bp Artur Ważny

Pewne wydarzenia wynikały ze słabego życia duchowego, słabej relacji z Panem Bogiem i ludźmi - powiedział w czwartek w Radiu eM nowy biskup sosnowiecki Artur Ważny. W diecezji w ostatnich latach doszło do kilku skandali obyczajowych.

"To wpływa na naszą tożsamość, a kiedy znamy naszą tożsamość, to wiemy, co mamy robić. Jeśli ludzie nie wiedzieli, kim są, to robili różne dziwne rzeczy. Trzeba ten proces odwrócić, trzeba wrócić do źródła" – wyjaśnił gość Radia eM.

CZYTAJ DALEJ

Św. Andrzej Bobola, prezbiter i męczennik

Żył w latach 1591 – 1657. Należał do zakonu jezuitów. Nazywany jest apostołem prawosławnych.

CZYTAJ DALEJ

Warszawa: pokaz słynnego filmu Krzysztofa Żurowskiego "Duszochwat" o św. Andrzeju Boboli

2024-05-16 19:24

[ TEMATY ]

film

Warszawa

św. Andrzej Bobola

Karol Porwich/Niedziela

św. Andrzej Bobola

św. Andrzej Bobola

Pokaz znanego filmu "Duszochwat", w reżyserii Krzysztofa Żurowskiego, ukazującego niezwykłe dzieje i męczeństwo św. Andrzeja Boboli SJ, odbędzie się 19 maja o godz. 19.00 w Kinie Duchowym Carmelitanum w klasztorze karmelitów bosych przy ul. Solec 51 w Warszawie. Po projekcji filmu odbędzie się spotkanie z reżyserem.

Film Krzysztofa Żurowskiego ma charakter poetyckiej impresji na temat życia świętego i dziejów jego kultu.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję