S. Sylwia Hryciuk ze Zgromadzenia Sióstr Antoninek. Jest kucharką od 30 lat. Pracowała w Korbielowie, Wieruszowie i Wieluniu. Obecnie prowadzi kuchnię przy parafii Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny w Wieluniu. Pochodzi z Podlasia. Dziś poleca regionalne danie.
Składniki:
Ciasto:
6 szklanek mąki, 4 żółtka, 1 łyżka cukru, szczypta soli, 1 kostka margaryny, 1 szklanka kwaśnej śmietany, ¼ kostki drożdży (2,5 dag)
Farsz:
30 dag mięsa (może być z rosołu) zemleć w maszynce. Dodać sól, pieprz do smaku, można też do mięsa dodać białą kapustę, wcześniej trzeba ją zszatkować oraz udusić z solą, pieprzem i cebulką na oleju.
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta połączyć i przez chwilę wyrabiać. Rozwałkować, ciąć kwadraty, nakładać farsz. Pierogi zlepiać w rożki. Można posmarować je białkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Pierogi piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 150 oC.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu