Grillowanie jest dziś wspaniałym pomysłem na spędzanie wolnego czasu na wolnym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół. W przyjemnej atmosferze towarzyskich spotkań można przygotowywać różne potrawy. Posiłek przyrządzony na grillu wcale nie musi być jednorodny. Poprosiliśmy ks. Pawła Rozpiątkowskiego, który latem przyjmuje gości w ogrodzie, by podzielił się z naszymi Czytelnikami swoimi ulubionymi i sprawdzonymi przepisami na dania z grilla.
Składniki:
1 kg karkówki, sól, pieprz; marynata: ¾ szklanki oleju, 4 łyżki ostrego keczupu, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu i sproszkowanej ostrej papryki
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm, lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Przygotować marynatę: obrać czosnek, rozetrzeć z solą, rozkruszonym rozmarynem i papryką, wymieszać z olejem, keczupem i sokiem z cytryny. Marynatą natrzeć mięso, włożyć do miski, przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie wyjąć z marynaty, ułożyć na grillu, upiec z dwóch stron, smarując marynatą.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu