Składniki:
3 szklanki mąki
2 dag drożdży
20 dag masła
½ szklanki śmietany
3 jajka
75 dag jabłek
2 łyżki cukru kryształu
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać drożdże i masło, posiekać nożem. Z mąki zrobić wianuszek, w środek dodać śmietanę, 2 żółtka i jedno całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykonać krążki o średnicy 7 cm. Na każdy krążek nakładać po cząstce jabłka. Zlepiać pierożki i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ciastka posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem. Piec na rumiany kolor w temp. 200o C, pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę. Upieczone pierożki posypać obficie cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu