Składniki :
0,5 kg mięsa wieprzowego
1 cebula
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
2 jajka
5 dag bułki tartej
kawałek żółtego sera lub kilka pieczarek
kilka suchych wafli
sól, pieprz, majeranek
tłuszcz do smażenia
ketchup
1 jabłko
Wykonanie:
Mięso zemleć w maszynce. Dodać zmieloną lub pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać jajko, odciśniętą bułkę, przyprawy i dobrze wyrobić. Formować okrągłe kotlety, wkładając do środka małą kostkę żółtego sera lub usmażoną pieczarkę. Pokroić suche wafle w kwadraty, mniej więcej wielkości kotleta. Włożyć kotlet między wafle, obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu tak, by całe się zanurzyły.
Sos:
Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć do miękkości, lekko posolić. Dodać jabłko pokrojone w kostkę, ketchup i trochę wody, jeśli sos będzie za gęsty. Kłaść po łyżce na usmażony kotlet.
Pomóż w rozwoju naszego portalu