Ciasto:
28 dag mąki tortowej
28 dag cukru
10 jajek
szczypta proszku do pieczenia
Krem:
6 jajek
30 dag cukru kryształu
2 kostki masła + kostka margaryny lub 2 kostki margaryny + kostka masła
3 łyżeczki kakao
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Poncz:
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
3 łyżki spirytusu
Wykonanie:
CIASTO: Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na sztywno. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką, dodawać po trochu mąkę i proszek do pieczenia. Dużą tortownicę (26-28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać i piec w piekarniku w temp. 180oC przez 40 min.
KREM: Kakao sparzyć gotującą wodą na papkę, przestudzić. Margarynę i masło wcześniej wyjąć z lodówki, żeby zmiękły, można nawet lekko podgrzać, przełożyć do miski i utrzeć na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem na sztywno. Do masła dodawać ubite jajka i spirytus do smaku. Ucierać aż do połączenia składników. Odłożyć 4 łyżki jasnego kremu do dekoracji, do reszty dodać ostudzone kakao i wymieszać.
Ciasto przekroić na trzy równe części i skropić ponczem. Na pierwszy krążek wyłożyć część kremu, na to dżem z czarnej porzeczki, rozsmarować. Przełożyć drugim krążkiem, posmarować kremem. Podobnie trzeci krążek. Wierzch udekorować według uznania.