Reklama

Z zakonnej kuchni

Pieczona główka kapusty

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kapusta zapiekana z żółtym serem to ciekawa alternatywa dla zasmażanej kapusty. Sprawdzi się jako dodatek do mięs. Przepis pochodzi z książki „Z kuchni siostry Arkadii” wydanej przez siostry nazaretanki.

SKŁADNIKI:

• główka kapusty włoskiej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 2 żółtka

• 20 dag żółtego sera

• 3 łyżki masła

• 3 łyżki kwaśnej śmietany

• 1 łyżeczka tymianku

• przyprawy: sól, pieprz

WYKONANIE:

Główkę kapusty pokroić na ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć z wody, odsączyć i włożyć do naczynia żaroodpornego. W misce wymieszać z masłem żółtka i śmietanę. Dodać 2/3 startego wcześniej żółtego sera oraz przyprawy. Tak przygotowaną masą polać kapustę i zapiekać przez pół godziny w temp. 180oC. Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać kapustę wytworzonym sosem. Po wyjęciu z piekarnika posypać resztą sera.

2018-03-14 11:04

Ocena: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pierogi ze szpinakiem i z masłem szałwiowym

• 1,5 kg mąki pszennej • 1 jajko • ¾ szklanki ciepłej wody • ¼ szklanki mleka • ½ płaskiej łyżeczki soli
CZYTAJ DALEJ

Setna Msza św. w oprawie góralskiej w Rychwałdzie. Posłuchaj tego wykonania!

2025-02-17 10:41

[ TEMATY ]

Msza św.

Rychwałd

oprawa góralska

facebook.com - Msze w oprawie góralskiej

Msza św. w oprawie góralskiej w Rychwałdzie

Msza św. w oprawie góralskiej w Rychwałdzie

W rychwałdzkim sanktuarium maryjnym 16 lutego br. sprawowana była po raz setny Msza św. w oprawie góralskiej. Jak zwykle nie zabrakło asysty pocztów sztandarowych górali i muzyków. Tym razem o oprawę zadbali instruktorzy i dzieci z Ognisk Fundacji Braci Golec.

Mszę św. koncelebrowaną odprawił ks. Wojciech Pal. Duchowny wygłosił kazanie częściowo w gwarze góralskiej. Zachęcił do refleksji nad fragmentem Ewangelii według św. Łukasza, dotyczącym „mowy inauguracyjnej” Jezusa, w której przedstawia On błogosławieństwa.
CZYTAJ DALEJ

Ekspert: padł rekord temperatury minimalnej w Polsce; odpowiedzialne specyficzne położenie stacji

2025-02-17 17:11

vasev_artem/pixabay.com

W poniedziałek, 17 lutego, w stacji pomiarowej w tatrzańskim Litworowym Kotle zanotowano temperaturę minus 41,1 st. C. Według dr. Bartosza Czerneckiego z UAM w Poznaniu, to najniższa temperatura w historii pomiarów w Polsce. Sprawiły to specyfika położenia stacji oraz występujące warunki atmosferyczne.

Dr Bartosz Czernecki z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, odpowiedzialny za projekt badań mrozowisk tatrzańskich "Mrozowiska.pl" wyjaśnił, że odnotowana temperatura została potwierdzona instrumentalnie, a na terenie stacji znajdują się dwa urządzenia pomiarowe, których zastosowanie ma wykluczyć wystąpienie ewentualnych błędów lub awarii.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję